latinica  ћирилица
06/08/2018 |  10:36 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Пред Судом у Стразбуру 844 тужбе против БиХ

Пред Европским судом за људска права у Стразбуру налазе се 844 тужбе против БиХ, најчешће због повреде права на правично и суђење у разумном року, посебно због пропуста надлежних да извршавају пресуде домаћих судова којима су апликантима досуђени вишемилионски износи, рекла је агент БиХ пред овим судом Белма Скалоњић.
Зграда Европског парламента у Стразбуру - Фото: СРНА
Зграда Европског парламента у СтразбуруФото: СРНА

Скалоњићева је навела да по основу правичне накнаде апликанти потражују 1.230.254 КМ, али да су њихови захтјеви врло често претјерани или неутемељени.

Због тога одустају од судске праксе у којој Европски суд утврђује висину правичне накнаде на основу добро утврђених критеријума, у зависности о којем праву се ради и под којим околностима је дошло до повреде права.

Према њеним ријечима, Комитет министарства Савјета Европе који прати извршење коначних пресуда Европског суда је до краја прве половине ове године усвојио 32 коначне резолуције којима је потврдио да су власти у БиХ успјешно спровеле 32 пресуде и низ одлука о пријатељским нагодбама.

"Укупан износ који је исплаћен по пресудама Европског суда са свих нивоа власти износи 4,7 милиона КМ, али по закљученим нагодбама и декларацијама исплаћено је више од 27 милиона КМ, што у највећем дијелу обухвата исплате које је Република Српска извршила по правоснажно досуђеним потраживањима ратне штете", рекла је Скалоњићева за данашње сарајевско "Ослобођење".

Она је навела да је, након што је Европски суд прије неколико седмица објавио да ће почети примјењивати поједностављену процедуру у предметима добро успостављене праксе, услиједио прилив 375 нових апликација са приједлогом за закључење пријатељске нагодбе.

Према њеним ријечима, то је доста брза, али осјетљива процедура и када је ријеч о овако великом броју апликација, то упућује на веома високе новчане износе и поставља питање буџетског планирања.

Говорећи о одлуци "Сејдић-Финци" и сличним, она каже да су то изузетно озбиљне одлуке које задиру у темељ уставноправног уређења БиХ и њихово рјешење захтјева много рада и домаћих и међународних фактора.

Она је потврдила да се тренутно ниједан сличан случај том не налази у актуелној фази заступања, али би се могло очекивати послије избора у октобру да политички актери који буду сматрали да су им по истом основу повријеђена права на слободне изборе, потраже правну заштиту на међународном нивоу пред Европским судом.