latinica  ћирилица
06/08/2018 |  11:16 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Брчко: Да ли се средства из градског буџета троше у складу са намјеном?

Удружења грађана, фондације и спортски клубови, годишње из буџета дистрикта Брчко, потроше око 30 милиона КМ. Поставља се питање - да ли је све транспарентно и јесу ли сва средства утрошена у складу са наведеном намјером.

Градоначелник Брчког, Синиша Милић, наводи да је ријеч о наслијеђеној пракси додјеле грантова од успостављања Дистрикта, коју треба уредити измјеном и допуном постојећег закона и новим правилником о контроли истог.

У Дистрикту Брчко и мјесне заједнице имају статус удружења грађана.

За разлику од других удружења и фондација, које црпе из Буџета, по основну разних пројеката НВО сектора, ове организације, које би требало да су од општег интереса, сведене су на минимум активности.

"Подјелом грантова за рад истих, мислим да је у питању 78 МЗ у Брчко дистиркту, све су стављене у исти кош, без обзира на број стновника, што такође није исправно. Јер величина МЗ требају да одређују сам прилив новчаних средстава у исте", каже Ведран Јовичић, предсједник МЗ Грчица код Брчког.

У дистиркту Брчко је регистровано 640 невладиних организација. 2014. и 2015. године просјечна годишња издвајања износила су 14,5 милиона КМ.

Ресори Владе дистрика, грант средства додјељују путем јавних позива, што је, наводе у НВО сектору, под контролом, али нису политички грантови, који се додјељују амандманима на Буџет.

"Аплицирамо са својим пројектима, буду одобрена она сердства, која смо тражили, умањена за одређени износ, да би што више НВО добило. Тај дио се некако прати и контролише али онај већи дио који се даје путем политичких гранотва, у Скупштини Брчко дистиркта, то је огроман проблем", истиче Дамир Раденковић, директор НВО "Вермонт".

Градоначелник Брчког, Синиша Милић, истиче да је додјела грант средстава и од Извршне и Законодавне власти, наслијеђено стање. Наводи да таква расподјела буџетских средстава даје и позитивне ефекте, али је, упозорава, више негативних.

"Из тог рзлога је у мандату овог градоначелника и ове владе предложена измјена Закона о удружењима и фондацијама Брчко дистиркта БиХ, која је на основу редовне законске процедуре, ушла у фазу доношења. Ми очекујемо на, једној од наредних сједница Владе и коначан нацрт Закона", рекао је Милић.

Измјењени Закон о удружењима и фондацијма дистрикта Брчко треба да дефинише приоритетне области о додјели средстава из Буџета Брчко дистрикта, али и обезбиједи транспретност у трошењу средстава.

Након Владе, нацрт Закона иде у Скупштину Дистрикта, у којој тек треба обезбиједити "добру вољу" или пронаћи интерес посланика за усвајање.