latinica  ћирилица
06/08/2018 |  11:33 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Дрљача: Уз подршку Владе биће реализовани сви планирани пројекти

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да ће свих 123 пројекта, вриједности 4.005.000 КМ, који су планирани за ову годину бити реализовани захваљујући подршци Владе Републике Српске.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

"Ови пројекти тешко да би било реализовани без подршке Владе Српске. Ми смо за ову годину добили одобрење за 1,5 милиона КМ, а та средства су утрошена првенствено за путну инфраструктуру", рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, Влада Српске је помогла и пласманом средстава из кредитног задужења у пројекте у општини Нови Град за које је завршена потребна процедура и очекује се да до краја године буду реализовани.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Вања Бајић рекао је да је највише улагано у области водоснабдијевања гдје су реализовани значајни пројекти.

Бајић је додао да је значајан број пројеката урађен у склопу програма хитне санације штета од поплаве 2014. године.

У Влади Републике Српске Срни је речено да је до сада по различитим основама у општину Нови Град уложено више од 62 милиона КМ из Развојног програма и из буџета, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ пласирано додатних 11,2 милиона КМ.

У овој години Влада Српске уложиће још око милион КМ за санацију и реконструкцију путне инфраструктуре, те за санацију школских објеката у Радомирцу и Блатини, као и за пројекат водоснабдијевања у општини Нови Град.

Из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске за пројекте који се реализују на подручју општине Нови Град одобрено је око 9,5 милиона КМ, а неки од најважнијих пројеката који су финансирани тим средствима су реконструкција путне мреже, промјена намјене објекта војне касарне у услужно-смјештајни и спортско-рекреативни центар у Новом Граду, те реконструкција градске депоније.

Значајна средства Влада Српске уложила је у област пољопривреде у овој локалној заједници. Од 2007. године до данас Влада Српске је кроз разне пројекте, међу којима су подстицајна средства за развој пољопривреде и села, заштита од поплава, водоснабдијевање и друго, у Нови Град уложила око 20,4 милиона КМ, док је за помоћ поплављеном становништву у овој локалној заједници по основу подршке Фонда солидарности, издвојено око милион КМ.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању погинулих бораца и ратних-војних инвалида на подручју Новог Града, Влада Српске уложила је око 2,8 милиона КМ. Захваљујући тим средствима, изградњом станова и неповратним новчаним средствима збринуте су 204 породице.

Кроз активности подршке привреди, међу којима су подстицај извозу, субвенције за електричну енергију социјално угроженим категоријама, те подстицај за запошљавање незапослених, од 2006. године до данас Влада Српске је издвојила око 2,4 милиона КМ.

Када је ријеч о социјалном збрињавању радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, збринуто је око 2.000 радника из 12 предузећа, за шта је утрошено више од седам милиона КМ, док је кроз пројекте запошљавања од 2007. до данас запослено 469 лица, за шта је утрошено више од милион КМ.

У област здравства у општини Нови Град уложено је готово два милиона КМ, док је за изградњу, реконструкцију и санацију школских објеката, те за пројекте у области образовања, Влада Српске уложила више од 1,3 милиона КМ.

Од 2006. године до данас кроз различите пројекте за одрживи повратак издвојено је више од 3,4 милиона КМ.

Значајна средства издвојена су и за реализацију програма реконструкције, рехабилитације и изградње магистралних, регионалних и локалних путних праваца на подручју општине Нови Град, више од 6,5 милиона КМ, док укупна инвестиција у оквиру пројекта "Водовод и канализација Републике Српске", који се реализује на територији више општина у Српској, за Нови Град износи 8,8 милиона КМ.