latinica  ћирилица
06/08/2018 |  12:23 | Аутор: СРНА

У договор о техничком пријему укључили се и међународни партнери

У договор о цијени нове ревидиране понуде за технички пријем државног затвора у Војковићима, општина Источна Илиџа, који још није постигнут, укључили су се и међународни партнери који учествују у овом пројекту, изјавио је Срни директор Јединице за изградњу државног затвора Зоран Башић.
Затвор  на нивоу БиХ (фото:АА) -
Затвор на нивоу БиХ (фото:АА)

Он је изразио наду да преговори са Унис институтом за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара из Источног Сарајева неће још дуго трајати и да је једино спорна "нереално висока цијена" техничког пријема.

Башић је напоменуо да је Јединица за изградњу државног затвора давно завршила свој посао, односно направила и опремила објекат.

"Јединица не може и нема овлашћења да било шта сама ради, већ поступа по налозима и инструкцијама Управног одбора. Због тога, није до ове јединице што још није извршен технички пријем", истакао је Башић.

Он каже да су међународни партнери на овом пројекту, кредитори и донатори од почетка упознати о ситуацији, те да су се сада још активније укључили да би то питање било ријешено што прије.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је раније да преговарање о цијени техничког пријема државног затвора /Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ/ мора хитно бити завршено, наводећи да су грубе процјене да БиХ мјесечно губи 530.000 КМ због тога што објекат још није у функцију.

Унис институт за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара из Источног Сарајева послао је у априлу Министарству правде БиХ нову ревидирану понуду за технички пријем државног затвора од 300.000 КМ.

Рјешењем Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поништен је претходни обрачун од 526.000 КМ, који је направила општина Источна Илиџа, али је остало на снази да је Унис институт одређен као правно лице које ће радити технички пријем државног затвора.

Први државни затвор у БиХ комплетно је изграђен, али је, због техничког пријема, већ десети мјесец на чекању.

Ово ће бити једина затворска установа на нивоу БиХ која ће испуњавати европске стандарде за смјештај осуђених, што је посебно значајно ако се узме у обзир то да постојеће ентитетске заводе карактерише проблем прекобројности и неадекватних капацитета.