latinica  ћирилица
06/08/2018 |  16:17 ⇒ 07/08/2018 | 11:27 | Аутор: РТРС

Требиње: Почиње Фестивал медитеранског и европског филма

У Требињу вечерас почиње Фестивал медитеранског и европског филма на којем ће бити приказано 26 филмова из 12 земаља.
Требиње Филм фестивал - Фото: Facebook
Требиње Филм фестивалФото: Facebook

Умјетнички директор фестивала Пеђа Милојевић рекао је да ће награду "Златни платан" за изузетан допринос европској и медитеранској кинематографији ове године добити глумци Светлана Бојковић и Мето Јовановски.

"Златни платан" ће постхумно бити додијељен и глумцу Небојши Глоговцу, а у оквиру пратећег програма у сриједу, 8. августа, у Музеју Херцеговине биће отворена изложба "Вјечни Небојша".

"На овогодишњем фестивалу имамо рекордан број филмова из области медитеранског, европског и новог српског филма, као и са тематиком `Херцеговина на филму` и `Омаж лауреатима`. Сви ће премијерно бити приказани у Требињу", рекао је Милојевић.

Све пројекције су на љетној сцени требињског Дома младих, а биће приказани филмови из БиХ, Црне Горе, Србије, Хрватске, Македоније, Словеније, Грчке, Украјине, Француске, Израела и других земаља.

Организатори фестивала су Танграм центар из Београда и требињски Дом младих, у сарадњи са Медитеран културним центром из Требиња и Алпе Адриа културном мрежом из Беча.

Покровитељ Фестивала је град Требиње, а ову манифестацију је подржала Управа за дијаспору Министарства спољних послова Србије.