latinica  ћирилица
06/08/2018 |  17:45 | Аутор: СРНА

Плате премијера и министара увећане за 30 КМ

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да је опредјељење Владе Српске да се свим радницима повећају плате у једнаком номиналном износу, те су у складу с тим и плате предсједника Владе и министара увећане за 30 КМ на мјесечном нивоу.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

"Влада Републике Српске је донијела Одлуку о утврђивању плате предсједника Владе Српске и министара, због усклађивања плате предсједника Владе, потпредсједника и министара у Влади Српске са Законом о платама запослених у органима управе и Законом о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак", саопштено је из Министарства финансија Српске.

Из Министарства напомињу да су се данас у појединим медијима појавиле нетачне информације у вези са тумачењем наведене одлуке, због чега Министарство финансија жели још једном да подсјети јавност да је појам плате измијењен и да она сада подразумијева плату прије опорезивања.

У износе досадашњих плата премијера и министара, додаје се у саопштењу, уграђен је порез на доходак.

"Оваква измјена значи да су плате предсједника Владе Српске и министара, плате са уграђеним порезом, а не плате које ће бити исплаћене. Од износа утврђених плата прије исплате, одбија се порез на доходак који износи 10 процената", навели су из Министарства.