latinica  ћирилица
06/08/2018 |  18:12 ⇒ 07/08/2018 | 07:29 | Аутор: РТРС

Уочи првог састанак Координационог тијела за праћење миграната кроз Српску - нико не зна колико их има у БиХ

Још се не назире начин на који институције БиХ намјеравају да ријеше проблем мигрантске кризе у БиХ. Потпуни хаос и дезорганизацију најбоље показује чињеница да једна од локација у коју су мигранти требали да буду смјештени, касарна Ушивак у општини Хаџићи, још није деминирина. Не зна се чак ни колико се миграната тренутно налази на територији БиХ.

У Извјештају Координационог тијела БиХ за питања миграната, који због одсуства министра безбједности Драгана Мектића још није дошао на дневни ред сједнице Савјета министара, наведено је да је у првих седам мјесеци регистровано 9.548 мигранта. Међутим, министар унутрашњих послова Српске, Драган Лукач, тврди да их је много више и да се Министартсво безбједности БиХ, како каже, игра подацима и безбједносном ситуацијом у БиХ.

"Ако у Унско-санском кантону кажу да има 5.000 миграната, онда пада у воду податак да је од 10.000 људи, који су ушли у БиХ и, како тврде, уредно евидентирани, њих 55 до 60 одсто напустило БиХ. Тај податак није тачан ако узмемо у обзир податке који износи Хрватска. То су све непрецизни подаци. Евидентно је да је Министарство безбједности БиХ од старта мигрантске кризе заказало", рекао је Лукач.

Одговоре смо данас затражили и од Службе за странце, али безуспјешно.

Док званичници Српске поручују да се званични подаци о броју миграната морају узети с резервом, министар безбједности БиХ Драган Мектић досадашњи врхунац мигрантске кризе искористио је да оде на одмор, због чега му је можда и промакла информација да је једна од локација на коју су мигранти требало да буду смјештени, бивша касарна Ушивак, још под минама. У кратком телефонском разговору рекао нам је да ће мине, ако их има, бити укоњене, не желећи да говори о детаљима.

За посланика СНСД-а у ПС БиХ, Душанку Мајкић је несхватљиво да у јеку мигрантске кризе, најодговорнији министар узима одмор.

"Мектић је претходно оставио податак да се мигранти могу уселити у касарну Ушивак у општини Хаџићи. Не треба бити паметан па видјети какве су се неприлике могле из тога изродити. Али, то говори још једну ствар – БиХ хоће да ријеши проблем миграната, а апсолутно нема услове за то", истакла је Мајкић.

Да је проблем већи него што се чини, сматра и посланик НДП-а у ПС БиХ, Момчило Новаковић који је нагласио да БиХ посао не може завршити јер није у стању да ријеши проблем мигрантске кризе.

Док се, за разматрање извјештаја Координационог тијела БиХ чека повратак министра Мектића са одмора, за сутра је у Бањалуци заказан први састанак координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске.

Директор Полиције РС Дарко Ћулум, који је предсједавајући Координационог тијела, истиче да ће на сутрашњем састанку бити договорене одређене активности и обавезе које се тичу Полиције Републике Српске, министарсатва и локалних заједница.

Основни задатак Координационог тијела биће да мигрантима обезбиједи што бржи пролазак кроз Републику Српску, јер је од раније познат став да не може бити сабирних центара на њеној територији.

Полиција Српске до сада је открила 2.011 илегалних миграната који долазе из 22 земље, укључујући и самопроглашено Косово, а највише их је ушло на подручјима која су у надлежности полицијских управа Бијељине и Зворника.