latinica  ћирилица
07/08/2018 |  09:11 ⇒ 10:31 | Аутор: СРНА

Малишани из Добоја отпутовали у Бечиће

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић испратио је јутрос 34 дјеце из Добоја на љетовање у Бечиће.
Дјеца из Добоја отпутовала у Бечиће - Фото: СРНА
Дјеца из Добоја отпутовала у БечићеФото: СРНА

Богданић је рекао да је ове године, захваљујући разумијевању и подршци Владе Републике Српске, планирано да пројектом "Социјализација дјеце Српске" буде обухваћено нових до 1.800 дјеце, кроз 14 смјена у временском периоду од 20. маја до 21. септембра.

Ријеч је о малишанима који у Бечиће иду у оквиру десете овогодишње смјене, а са њима ће љетовати и дјеца из Трнова, Приједора, Љубиња, Сокоца и Рогатице.

- Ово је најбољи пројекат који Влада финансира јер је ријеч о дјеци из социјално угрожених породица, дјеци са посебним потребама и сличним категоријама - изјавио је Богданић.

Он је додао да Влада Српске за пројекат годишње издвоји више од милион КМ.

Богданић је изразио задовољство што овакав пројекат омогућава да се дјеца друже, оду на море, да се, на неки начин, социјализују и упознају са малишанима из других градова и општина.

Он је најавио да ће пројекат "Социјализација дјеце Српске" бити настављен и у наредном периоду и, ако буде прилике, обухватити већи број дјеце.

Потпрепредсједник Скупштине града Добој Милош Букејловић рекао је да градска управа и локални центар за социјални рад традиционално обезбјеђују превоз дјеце и пригодан џепарац.

Директор Центра за социјални рад у Добоју Оливера Недић рекла је да ова локална заједница има веће потребе за ову врсту социјализације дјеце, али да се оне компензују кроз друге пројекте и са невладиним организацијама, те са градовима, између осталих из Словеније и Холандије.

Јавни фонд за дјечију заштиту пројекат реализује на основу Закона о дјечијој заштити Српске са циљем задовољавања развојних потреба дјеце, развијања осјећаја емпатије, припадности вршњачкој групи и афирмације дјечијих потенцијала.

Путем овог пројекта у претходним годинама на јадранској обали љетовало је око 23.000 дјеце осјетљивих категорија из свих општина Републике Српске.