latinica  ћирилица
07/08/2018 |  10:38 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

Значајне инвестиције Владе у град Приједор

Директор Болнице "Др Младен Стојановић" Мирко Совиљ изјавио је Срни да је прије петнаест дана расписан тендер и да је у току поступак набавке опреме за нову ангио салу.
Приједор -
Приједор

Ријеч је о средствима у износу од 1,3 милиона марака које је ова здравствена установа добила по основу клириншког дуга за опремање ангио-сале намијењене за хитне интервенције код кардиоваскуларних обољења, попут уградње стентова.

"Ми смо већ идентификовали простор који ће бити потребан и биће довољан за монтажу сале. Тренутно ослобађамо тај простор и очекујемо предрачун радова за његово уређење", истакао је Совиљ.

Захваљујући опремању ангио-сале, каже он, пацијенти из приједорске регије и сусједних федералних општина које гравитирају приједорској болници, више неће морати да се транспортују до Бањалуке, већ ће хитне кардиохируршке интервенције бити обављане и у Приједору.

Совиљ је најавио да би ових дана требало да почне и реконструкција приземља Одјељења психијатрије након прошлогодишњег пожара који је проузроковао велико оштећење тог објекта у кругу болнице.

"Очекујемо да у року од 60 дана, како је предвиђено тендером, и ови радови буду завршени и да комплетно одјељење психијатрије и отворени и затворени дио почне са радом", рекао је Совиљ, додавши да је, по одобрењу ресорног министра, ријеч о средствима од око 200.000 КМ.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је раније да ће, осим улагања у здравствени сектор, преостала четири милиона од клириншког дуга бити употријебљена за завршетак изградње спортске дворане у приједорском насељу Урије.

"Познато је да велику спортску дворану нико у Републици Српској није изградио само властитим средствима и увијек је ту била помоћ Владе Српске у том сегменту. Такође, овако велики захвати као што је изградња ангио-сале су од изузетно великог значаја за наш град, регију и шире", рекао је Ђаковић.

Он је оцијенио да ће изградња нове дворане знатно допринијети развоју приједорског спорта и раду професионалних и рекреативних спортских клубова.

Град Приједор је, након потписивања споразума с представницима Министарства финансија Републике Српске о додјели 250.000 евра донаторских средстава која су Влади Српске достављена са рачуна Владе Србије, та средства намијенио за финансирање почетка изградње спортске дворане у Омарској.

У Влади Републике Српске речено је да је, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, до сада у град Приједор уложено скоро 144 милиона КМ, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано је још око 48 милиона КМ.

Приједор ће данас посјетити предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

У овој години Влада Српске уложиће још око шест милиона КМ за опремање ангио сале у болници "Др Младен Стојановић", те за изградњу спортске дворане Урије, фискултурне сале Основне школе "Вук Караџић" у Омарској, као и за санацију и реконструкцију Основне школе "Доситеј Обрадовић" у Расавицама.

У плану је и изградња ауто-пута Бањалука - Приједор, у дужини од 42 километра. Вриједност овог пројекта који је од изузетног значаја за унапређење и развој Приједора, као и цијеле регије, износила би око 300 милиона евра.

Према подацима Владе Српске, до сада је из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске за ову локалну заједницу одобрено 16,4 милиона КМ, од чега за путну инфраструктуру 7,3 милиона, регионални водовод на територији Приједора два милиона КМ, а реализован је и значајан број пројеката санације, реконструкције, доградње и изградње нових школских објеката.

У сарадњи са Борачком организацијом реализовани су многи пројекти, од којих су најзначајнији стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида, за шта је издвојено око 10 милиона КМ и збринуто 665 породица, од чега изградњом станова 201, а неповратним новчаним средствима 464 породице.

Према подацима Владе, на подручју Града Приједора нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Поред програма стамбеног збрињавања, Влада је настојала помоћи и исказати подршку овој локалној заједници и кроз друге пројекте, па је кроз пројекте социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла у овој локалној заједници збринуто око 2.500 радника из осам предузећа, што је Влада финансирала са више од седам милиона КМ.

Кроз пројекте запошљавања у Град Приједор уложено је око три милиона КМ, чиме је омогућено да 762 лица пронађу посао.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида, у Приједору је запослено 309 лица са инвалидитетом, за шта је издвојен милион КМ.

Приједору, као једној од локалних заједница у Републици Српској коју су погодиле катастрофалне поплаве, из Фонда солидарности уплаћено је око 6,6 милиона КМ, кроз платне картице - ваучере 4,8 милиона КМ за више од 1.100 поплављених домаћинстава, а није изостала ни помоћ поплављеним пољопривредницима, као ни буџету општине.

Реализовано је и пет пројеката по наредбама Републичког штаба за ванредне ситуације у укупном износу од 1,4 милиона КМ, а односе се, између осталог, на чишћење ријеке Милошевице, те изградњу и подизање постојећег насипа на Сани.

У оквиру пројекта "Водовод и канализација", који се реализује на територији више општина у Српској, за Приједор је издвојено 24,3 милиона КМ.

Влада Републике Српске уложила је значајна средства - 23 милиона КМ у путну инфраструктуру на територији Приједора, од чега 16 милиона КМ за рехабилитацију неколико дионица магистралних и регионалних путева.

Ријеч је о рехабилитацији дионица магистралног пута Приједор - Ламовита и Ламовита - Ивањска - Шарговац, у вриједности од 4,5 милиона КМ, затим магистралног пута Козарска Дубица - Приједор вриједности 3,7 милиона КМ, док је за рехабилитацију магистралног пута Копривна - Приједор Влада обезбиједила 6,5 милиона КМ.

Када је ријеч о привредном развоју Приједора, Влада Српске је у периоду од 2006. године до данас, у оквиру подршке привреди уложила око осам милиона КМ, од чега је за подстицај извозно оријентисаним предузећима у овој локалној заједници издвојено око пет милиона КМ.

Према подацима Владе Српске, за социјално угрожено становништво издвојено је готово два милиона КМ за субвенције електричне енергије.

Када је ријеч о пољопривреди, у ову локалну заједницу у периоду од 2007. до данас, кроз различите пројекте, уложено је више од 30 милиона, од чега за подстицај развоју пољопривреде и села око 26 милиона, те 2,3 милиона КМ заштите од поплава.

Значајна средства, око 15 и по милиона КМ, уложена су у здравствени сектор, за санацију и опремање-набавку савремене медицинске опреме у болници у Приједору и за опремање Центра за хемодијализу.

Кроз пројекте адаптације, санације и опремање амбуланти породичне медицине у Приједору, у Дом здравља је уложено је више од три милиона КМ.

Према подацима Владе, у област просвјете, по различитим основама, до сада је уложено више од 5,3 милиона КМ, од чега је за изградњу објекта специјалне основне и средње школе "Ђорђе Натошевић" издвојено 1,2 милиона КМ, изграђен је и опремљен нови школски објекат у Горњим Орловцима вриједности 400.000 КМ.

За изградњу Основне школе "Јован Дучић" Ламовита издвојено је 300.000 КМ, а саниране су и реконструисане Основна школа "Десанка Максимовић", те основна и средња музичка школа.

Из републичког буџета за санацију, реконструкцију, изградњу и опремање школских објеката издвојено је око 800.000 КМ, а за набавку рачунара и увођење информационих система 1,5 милиона КМ.

Из републичког буџета кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и слично, обезбијеђено око седам милиона КМ.

Кроз пројекте за омладину и спорт до сада је у ову локалну заједницу уложено око два милиона КМ, док је за програмске активности из сектора науке и технологије издвојено готово милион КМ.