latinica  ћирилица
07/08/2018 |  10:57 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Постоји гаранција за повећање плата радника у реалном сектору

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да постоји гаранција да ће бити увећане плате радника у реалном сектору Српске, јер је прошлог мјесеца у Народној скупштини усвојен сет закона којима се то обезбјеђује.

Цвијановићева је подсјетила да су прописане и предвиђене одређене санкције за послодавце који увећање плата, евентуално, не би извршавали.

Она је рекла да ће се контрола вршити на више начина, па и приликом подношења пореске пријаве.

- Те ће ствари бити врло јасне и видљиве, а сви наши радници, уколико уоче било какав недостатак или буду изузети из овог, имају саговорника у Влади и институцијама попут Инспектората да се предузму конкретне активности на том плану - навела је премијерка Српске.

Цвијановићева је оцијенила да је Влада са послодавцима постигла добар споразум, те да су они заинтересовани да плате расту.

- Ово је нешто што њима омогућава да обезбиједе повећање плата, а да они нису на штети. Дакле, средства која би уплаћивали у буџет ићи ће за плате радника и Влада ће бити апсолутно нетолерантна према било коме /послодавцу/ ко изигра један овакав договор. Уосталом, то није само ствар изигравања, већ он мора да сноси санкције - поручила је Цвијановићева.

Народна скупштина Српске усвојила је у јулу, по хитном поступку, сет закона чије измјене и допуне резултују повећањем плата свих запослених у Српској.

Том приликом усвојени су закони о измјенама и допунама закона о раду и о порезу на доходак, закони о платама запослених у органима управе Републике Српске, у Министарству унутрашњих послова Српске, у области просвјете и културе, у јавним службама Српске, у институцијама правосуђа, у јавним установама у области здравства Српске, те Закон о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Српској.