latinica  ћирилица
07/08/2018 |  16:04 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан Гатачке бригаде

У Гацку је, откривањем и освећењем споменика погинулим борцима, обиљежен Дан Гатачке бригаде. На данашњи дан прије 26 година, бригада је кренула на први ратни задатак, а за Републику Српску страдала су 153 борца.

Након 26 година поново у истом строју, под ратном заставом, преживјели борци Гатачке бригаде, присјетили су се славног ратног пута и погинулих сабораца.

"Потресно ми је, али драго ми је због породица погинулих што сад лакше дишу", каже РВИ Мирко Црногорац, који је био члан Гатачке бригаде.

Гатачка бригада као интервентна једицина ВРС дала је немјерљив допринос у одлучујућим борбама за стварање Републике Српске. Храброст и ријешеност да се помогне саборцима на свим фронтовима красила је борце ове јединице.

"Данас нам недостаје јединство, да нестану искључивости, не само у политици, него и у свакодневном животу међу обичним људима, јер је то једини гарант да ћемо сачувати будућност потомцима", истакао је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, рекао је да је слобода кључна ријеч која у Херцеговини доминира, да су Срби само хтјели слободу, коју ће бранити, и право на Републику Српску.

Споменик је рађен по идејном рјешењу архитекте Ранка Окуке. Изградња је коштала око 440.000 марака, а новац је обезбијеђен из буџета општине Гацко.

"Било је неколико хиљада људи, задовољство народа овим спомеником који осликава нашу националну и духовну вертикалу са круном и захвалношћу и сјећањем за све погинуле", рекао је начелник општине Гацко Милан Радмиловић.

Свечаном отркивању споменика и парастосу погинулим борцима, присутвовали су бројни званичници и представници политичког живота Херцеговине, Српске и региона.

Ратни командант Гатачке бригаде Радомир Анђић, није присуствовао свечаности и изразио је незадовољство што су на прослави Дана бригаде били они који то нису заслужили, истакавши да је то увреда за све погинуле борце.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач сматра да је присуство Вукоте Говедарице, предсједника СДС-а, увреда за гатачке јунаке, јер их је како каже, напустио и дезертирао када се бранила Херцеговина и Српска.

Потпредсједник СНСД-а, Никола Шпирић, казао је да Говедарици данас није било мјесто испред славне Гатачке бригаде.