latinica  ћирилица
07/08/2018 |  16:35 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Изложба "Стећци - свјетска баштина"

У Републици Српској, Федерацији БиХ, Србији, Црној Гори и Хрватској од 2016. године је 28 локалитета стећака који се налазе под заштитом Унеска. У току су пројекти на заштити које државе проводе у сарадњи са домаћим заводима за заштиту културног насљеђа и међународним организацијама.

У сусједној Црној Гори и Србији налазе се по три некрополе са стећцима, а у Хрватској двије. У Републици Српској и Федерацији БиХ су најбројнији сачувани средњовјековни надгробни споменици.

"Из БиХ је уписано 20 локалитета из 18 општина, а познато је да Радимље и Калиновик имају по двије", рекла је помоћница министра Весна Чамор Веселиновић.

У свјетску културну баштину уврштена је некропола са стећцима у Мрамору код Челебића на подручју општине Фоча. Од 238 надгробних споменика - 47 је сандука, 116 плоча, једна плоча са постољем и 74 фрагмента.

Они су и дио богате туристичке понуде.

"У току је израда туристичке сигнализације, а једна ће бити испред музеја", каже директорка музеја Љепосава Ђајић.

У Стоцу гдје се налазе некрополе Радимље и Бољуни, основана је и јавна установа која се стара о њиховом очувању.

"Ево већ четири - пет година како успјешно радимо и прије Унеско-а, а сада још већим темпом", истиче директор Јавне установе "Радимље" у Стоцу Анте Вујновић.

У намјери да промовише феномен стећака и њихову заштиту, Фоча је једна од 18 општина у којој је отворена изложба "Стећци – свјетска баштина".