latinica  ћирилица
08/08/2018 |  13:56 | Аутор: СРНА

Милић: Брчкалове тврдње - инсинуација и неистине

Директор Фонда Пензијско-ивалидског осигурања Републике Српске Младен Милић истакао је да су тврдње шефа Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослава Брчкала да пензије нису повећане 20 одсто, већ да се то односи само на највише пензије - класична инсинуација и апсолутна неистина.
Младен Милић - Фото: Screenshot
Младен МилићФото: Screenshot

"По ко зна који пут у посљедњих неколико дана морам да реагујем на опште непознавање пензијског система Републике Српске и рада Фонда ПИО Републике Српске, јер је очито да неки, који ни двије и по године након преласка на трезорски принцип пословања, још не знају да Фонд нема рачуне у комерцијалним банкама, преко оних који мисле да је рад Фонда само исплата пензија, а то представља мање од један одсто свих послова и задатака које свакодневно обављамо, до тога да сада имамо инсинуације и апсолуте неистине да пензије нису повећане 20 одсто, већ да се то односи само на највише пензије", изјавио је Милић Срни.

Он је нагласио да Фонд ПИО и Влада Српске износе чињенице које се очигледно некима не свиђају и не уклапају у њихове планове.

"Ова влада је у протеклих пет година једина на простору бивше Југославије повећала пензије за 20 одсто, а да их претходно није ни смањивала. Пензије су повећане за све кориснике права без изузетка, по било ком основу од првог до посљедњег, а не само највише, како то тврди господин Брчкало", подсјетио је Милић.

Он је навео да ту чињеницу веома добро зна сваки пензионер, те да би било добро да Брчкало пита пензионере прво у својој странци, а потом и у свом комшилуку за колико су им повећане пензије у посљедњих пет година.

"Чињенице су неумољиве и ПДП не може никако избрисати историју када су у периоду своје владавине, 2001. године пензије смањили за 50 одсто свим корисницима и пуних пет година име је требало да исплату врате на коефицијент један, односно на номинални износ висине пензије према донесеним рјешењима", нагласио је Милић.

Брчкало је раније данас рекао да "док се власт хвали повећањем пензија од више од 20 одсто заборављају напоменути да се то односи само на највише пензије, а таквих је у Републици Српској најмање".