latinica  ћирилица
08/08/2018 |  22:09 ⇒ 09/08/2018 | 10:56 | Аутор: РТРС

Мајкић: Српска се није без разлога дигла на ноге; Мигрантска криза ће коштати БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ гостујући у нашој емисији "Телеринг" говорила је о мигрантској кризи, политичком Сарајеву, Обавјештајно безбједносној агенцији, предстојећим изборима...

Душанка Мајкић каже да мигрантска криза у БиХ узима све више маха, те да је бх. власт показала немоћ и непрофесионалност по питању овог проблема.

"Питање је гдје ће нас њихова неорганизованост довести. По питању миграната, једино неки став има министар безбједности БиХ Драган Мектић, али он нема кредибилитет и потпуно је непоуздан. Свакодневно износи неке ставове. Тачније, каже да у БиХ нема опасности од миграната, али очито је да је то погрешан став. Вјерујте и у Републици Српској и у БиХ има разлога за страх", истиче Мајкићева.

Наводи да се Српска није без разлога дигла на ноге, те да није Влада Српске случајно формирала Координационо тијело, које ће се свакодневно фокусирати на дешавања око миграната.

"Питам се само гдје све ово води?! Агенције БиХ су неспремне. Паметне земље се припремају годинама за могуће невоље. Не обезбјеђује се број људи у граничној полицији за један дан, то је процес на којем се ради. Код Бијељине је распоређено 100 полицајаца из Републике Српске као помоћ Граничној полицији БиХ, али и то није довољно", истиче Мајкићева.

Пита да ли неко мисли можда да ће Милорад Додик као будући члан Предсједништва БиХ дозволити да се неко мува овдје.

"Сву проблематику мигрантске кризе у БиХ рјешева Унско-сански кантон, јер никога другог то не занима, а Мектић иде од преса до преса и има потпнуо неприпремљене приједлоге", каже Мајкићева.

Недопустиво је, како истиче, да Савјет министара нема никакав став о мигрантима или и ако има неки приједлог, јако је лош.

"Па бх. парламент није добио прилику да расправља о овом проблему, а како ће и расправљати, када, нема квалитетан материјал на основу кога може да о томе говори. Два пута се са дневног реда сједнице Савјета министара скида тема миграната, јер је Мектић на годишњем одмору и о каквој озбиљности причамо", наводи Мајкићева.

Важно је, како тврди, да је Српска јасно подвукла да нема мјеста за формирање мигрантских центара.

"С друге стране, у БиХ нема професионализма за рјешавање овог проблема. Већ сада се види да ће БиХ коштати њена неодговорна власт", рекла је Мајкићева у емисији "Телеринг".

Коментаришући ситуацију у Обавјештајно безбједносној агенцији БиХ, каже да ту нико не зна шта се дешава.

Истиче да не постоји земља у којој не постоји парламентарни надзор над таквом службом, али да се то у БиХ дешава.

"На примјер, након што је разријешен Никола Шпирић, који је био предсједавајући Комисије за надзор над радом ОБА, а за чију је смјену гласао и СДС, отворио се простор за разне манипулације. Тачније, постоји ту више интереса, прво оних бошњачких, који покушавају да имају сто одсто контролу над ОБА. Што се СДС-а тиче, њихов интерес је ту очит. Дио сектора безбједности је у надлежности људи из те странке", наводи Мајкићева.

Додаје да се у сектору за безбједност некада о одређеним проблемима подносили извјештаји.

"Данас нити има извјештаја, нити сједница. Све је то наводно "преузео" Мектић, који не може да се носи са насталом ситуацијом", оцјењује Макићева, те додаје да то показује посљедња ситуација са мигрантском кризом.

Мајкићева се дотакла и СДС-а, који је у бх. власти. Каже да до сада Република Српска никад није имала представнике који не заступају њене интересе.

"До сада су се увијек странке из Српске договарале, усклађивали су се ставови. Сада са СзП то није случај. Па од њих долазе салве и бујице негативних коментара на рачун Српске, предсједника, Владе, РТРС-а, Срне... То је покушај девалвирања Српске", наводи Мајкићева.

Јасно је каже да у бх. институцијама сједе неки људи, који нису у стању да носе дужност на коју су именовани.

Иако се ближе избори, Мајкићева тврди да нема дилеме што се успјеха СНСД-а и њених коалиционих партнера тиче.

"Нада се да инфериорности, која је тренутно наметнута у власти у БиХ, неће бити. Наш задатак је зато да добијемо изборе и да са коалиционим партнерима обезбиједимо десет мандата у Представничком дому парламентарне скупштине. То је магичан број, јер нас штити од било каквог могућег дебаланса приликом усвајања закона и доношења одлука", казала је Мајкићева.

Истакла је да су протекли локални избори показали шта народ мисли, а општи ће то и доказати", рекла је Мајкићева.

"Тренутно наша странка у Сарајеву стоји чврсто иза Дејтонског споразума. Све оно што је накнадно урађено, никад неће бити прихваћено. Бошњаци константно покушавају да наметну то да је БиХ њихова, а да се Срби и Хрвати морају борити за своја права и позиције. Сви они који су мислили да ће Дејтон кратко трајати, да ће БиХ направити по мјери Бошњака, грдно су се преварили. СНСД је увијек био са јасним ставом, а то је, Српска на првом мјесту", подвукла је Мајкићева.

Наводи да је Српска научила лекцију, те да зна да ако нема територију, нема ни српског народа.

"Држава се не прави за један дан. Ми смо спремни да градимо своју државу. На дужи период, али спремни смо да је направимо", поручила је Мајкићева.

Коментаришући кандидатуру Жељке Цвијановић за предсједника Републике, каже да је управо она прави избор.

"Жељка Цвијановић се женском истрајношћу и храброшћу упустила у многе осцилације које је имала Српска, али је довела у мирну луку. Српска је данас стабилна. Као предсједница, Цвијановићева ће достојанствено бранити Републику, што је до сада више пута и доказала", рекла је Мајкићева.

Цијелу емисију можете погледати овдје.