latinica  ћирилица
09/08/2018 |  09:37 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Касиповић: Стратегија још није усвојена због политичких мотива

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да је ревидирана стратегија за процесуирање предмета ратних злочина усаглашен документ који још није усвојен због чисто политичких мотива.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

Касиповић је нагласио да је важно да су тај документ усагласиле власти Републике Српске и Федерације БиХ уз снажну подршку Европске уније, али да постоји проблем на заједничком нивоу.

- Кад имамо у виду те чињенице, сваки разуман човјек се пита шта ми ту у ствари радимо. Да ли оно што и унутар себе договоримо и уз подршку Европе не можемо реализовати. Ако је тако онда је сасвим логично питање која је мотивација за тако нешто - рекао је Касиповић за Глас Српске.

Према његовим ријечима, да једну такву стратегију која је усаглашена, опструише или њено усвајање онемогућева Република Српска, оцјене би биле драматичније и драстичније.

Касиповић је навео да је запрепашћен чињеницом да са тим питањем очигледно и због политичких разлога неко не жели да се суочи.

- Ко год да је чинио ратне злочине мора одговарати, али морамо доћи до процеса. Неком очигледно не одговара да се отворе сва питања ратних злочина - тврди Касиповић.

На сједници Савјета министара одржаној 3. јула министар за људска права и избјеглице Семиха Боровац тражила је да овај документ буде скинут са дневног реда.

Она није објаснила зашто је то учинила, али је двадесетак дана касније рекла да њен захтјев "није био изричит", те да министар правде треба да одговори када ће се стратегија наћи на сједници Савјета министара.

Министар правде БиХ Јосип Грубјеша рекао је да је и након скидања стратегије са дневног реда сједнице Савјета министара 3. јула слао ургенције да се овај документ на коме инсистира и ЕУ разматра, али да није добио никакву повратну информацију.

Глас Српске незванично сазнаје да су представници бошњачких удружења контактирали са Боровчевом и тражили да стратегија не буде усвојена.