latinica  ћирилица
09/08/2018 |  11:32 | Аутор: СРНА

Значајне инвестиције уложене у општину Србац

Влада Републике Српске је по различитим основама из Развојног програма и буџета до сада у Србац уложила око 64 милиона КМ, а ове године је само за санацију локалног пута Ситнеши - Горњи Срђевићи у дужини 8.500 метара издвојила 726.967 КМ, речено је Срни у општини Србац.
Србац - Фото: РТРС
СрбацФото: РТРС

Из ове општине су навели да је Влада за уређење ужег градског језгра Српца и изградњу паркинга између занатског центра и Улице Моме Видовића уложила 163.548 КМ.

Влада је, наводе из општине Србац, за пројекат реконструкције и модернизације Сарајевске улице издвојила 315.830 КМ, а за санацију других локалних путева, реконструкцију и модернизацију улица изградњу мостова, прилаза школама и опремања истих, више од 285.000 КМ.

"За санацију зграде Јавне установе 'Центар за социјални рад Србац' издвојено је 96.455 КМ", истакли су у општини Србац.

Ове године за пројекат реконструкције и модернизацију локалних путева у осам мјесних заједница у руралном подручју општине Србац обезбијеђено око 630.000 КМ.

"Средства су обезбијеђена од Пројекта развоја руралног пословања - ИИИ компонента Развој сеоске инфраструктуре, који имплементира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, а финансира Међународни фонд за развој пољопривреде /ИФАД/ уз учешће општине Србац и грађана", речено је у Општинској управи Србац.

Из ове општине су нагласили да је из Фонда солидарности за обнову Српске општини Србац 2014. уплаћено око два милиона КМ, кроз платне картице-ваучере 1,2 милиона КМ за око 300 поплављених домаћинстава, те око 730.000 КМ поплављеним пољопривредницима, а није изостала ни помоћ буџету општине", навели су из општине Србац.

У Влади Републике Српске Срни је потврђено да је по различитим основама из Развојног програма и из буџета до сада у општину Србац уложено око 64 милиона КМ, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ пласирано је још око 31 милион КМ.

"У овој години Влада ће уложити још око два милиона КМ за уређење ужег градског језгра, изградњу локалне путне инфраструктуре и за реконструкцију зграде Центра за социјални рад", рекли су из Владе.

За пројекте који се реализују на подручју општине Србац из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске одобрено је око 5,5 милиона КМ, од чега око три милиона КМ за изградњу нове спортске дворане.

Више од 23 милиона КМ Влада је уложила у сектор србачке пољопривреде гдје је регистровано више од хиљаду пољопривредних газдинстава. Само за подстицајна средства за развој пољопривреде и села у општини Србац издвојено је око 15 милиона КМ, а за пројекте заштите од поплава више од пет милиона КМ.

Кроз активности подршке привреди, међу којима су подстицај извоза, суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће, на подручју Српца је издвојено око 2,4 милиона КМ, а за субвенције електричне енергије за социјално угрожено становништво око 400.000 КМ.

У сарадњи са Борачком организацијом, реализовани су бројни пројекти, укупне вриједности од 5,5 милиона КМ, од којих су најзначајнији стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида за шта је издвојено 1,3 милиона КМ и збринуто 76 породица.

"Према подацима Владе на подручју општине Србац нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида", потврдили су из Владе.

Кроз програм социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, у општини Србац збринуто је око 1.500 радника из девет предузећа, за шта је утрошено 3,4 милиона КМ, док је кроз пројекте запошљавања од 2007. до 2018. запослено око 250 лица, за шта је издвојено готово милион КМ.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида од 2006. године до данас, у општини Србац запослене су 42 особе са инвалидитетом, што је финансирано са 120.000 КМ.

Подршка Владе овој локалној заједници није изостала ни када је ријеч о здравственом сектору, те је за за изградњу, санацију и опремање амбуланти породичне медицине, набавку санитетских возила и унапређење здравствене заштите уложено више од милион КМ.

Према подацима Владе, у област просвјете, по различитим основама, до сада је, између осталог за изградњу, реконструкцију и опремање школских објеката, набавку рачунара, те увођење информационих система уложено око два милиона КМ.

Није изостала подршка ни када је ријеч о развоју породице, омладине и спорта, те је за те намјене Влада издвојила више од 1,5 милиона КМ. У оквиру пројекта Владе Српске "97 кућа за вишечлане породице из Српске" у општини Србац изграђене су четири куће за породице које имају петоро и више дјеце, а које нису биле стамбено збринуте.

Одлукама Владе, за изградњу локалних, те рехабилитацију магистралних и регионалних путева издвојено је укупно 21 милион КМ.

Од 2006. до данас кроз различите пројекте за одрживи повратак обезбијеђено је више од милион КМ.