latinica  ћирилица
09/08/2018 |  12:20 | Аутор: СРНА

Вучић за разграничење са Албанцима

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се залаже за разграничење са Албанцима и да то не крије.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

- То је политика коју представљам - за разграничење са Албанцима, а да ли ће она добити подршку народа или не... То да имамо територију за коју се не зна ко и како је третира и шта коме припада, то је увијек извор потенцијалног сукоба, недаћа и много проблема - рекао је Вучић.

Он је оцијенио да не зависи од Београда да ли ће се у томе успјети, те додао да је безброј пута рекао да је "за танго потребно двоје".

Вучић је рекао да, за разлику од Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја, појединих западних представника и од "свих у домаћој јавности који све знају", не може да говори о нечему о чему се разговара, јер би тиме рушио позицију Србије и отварао карте Србије прије него што је вријеме за то.

- Када будемо били близу било каквог могућег рјешења /за Космет/, јасно и недвосмлено ћу рећи грађанима Србије шта о томе мислим. Ако икада будемо у прилици да доносимо рјешење, то треба да буде свеобухватан пакет, који се тиче много тога, а нимало упрошћен и једноставан као што неки замишљају - истакао је Вучић.

Он је навео да не жели да се "препуцава" са приштинским званичницима који говоре да нема промјене граница без рата, да хоће јединствено Косово и Метохију, да ће се проширити на Прешево...

- Ми да ништа не добијамо, за Србе нема ништа, а за њих додатно проширење граница? Честитам само напријед. А да ли ће да буде... Сами знате одговор - навео је Вучић.

Говорећи о усташству у Хрватској и нападима на њега, Вучић је рекао да је видио да је био врло популаран у Глини на концерту пјевача усташких пјесама Марка Перковића Томпсона, гдје су му узвикивали увредљиве пароле.

- Тада сам видио да моја популарност у Хрватској вртоглаво расте - додао је Вучић, наводећи да Хрвати "могу да прихвате и Анту Павелића, ако хоће".