latinica  ћирилица
09/08/2018 |  13:18 ⇒ 10/08/2018 | 09:46 | Аутор: СРНА

Нови извјештај о Сребреници обухватиће и страдање Срба

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће нови извјештај о Сребреници, који ће сачинити највећи ауторитети у свијету који се баве питањима ратних злочина, обухватити период од 1992. до 1995. године и да ће тај документ укључити и злочине који су почињени над Србима.

Додик је истакао да ће све што је тачно, што је вријеме показало да је тачно у извјештају из 2004. године Комисије о догађајима у Сребреници остати у новом извјештају, али је нагласио да несумњиво мора да се додају и многа мјеста у којима су побијени Срби.

"Извјештај о Сребреници не може да буде лоциран на једну седмицу, него мора да обухвати период од 1992. до 1995. године. Ако издвојимо само једну седмицу, наравно да се стиче погрешан утисак о томе као да Сребреница није постојала никада прије тога", изјавио је Додик новинарима у Бијељини гдје је присуствовао обиљежавању славе града Светог Пантелејмона.

Он је истакао да је то интенција, а не да би се рекло да није био злочин.

"Да био је, али у извјештају не пише да је био злочин над Србима. Ми желимо да то каже комисија која желимо да буде међународна, да највећи ауторитети који се се баве питањима ратних злочина у свијету направе извјештај", истакао је Додик.

Он је рекао да ће наредне седмице бити поправљен срамни извјештај Владе из 2004. године, у којем нема ничега, осим много шпекулативних елемената.

"То не радимо да бисмо оспорили оно што је стварни злочин, ми никада нисмо крили људе који су починили злочин према другима, према Бошњацима било гдје, јер би то значило да онда постоји колективни приступ томе свему. То није, али тај извјештај жели да направи колективни приступ и одговорност народа, Републике Српске прије свега", нагласио је Додик.

Народна скупштина Републике Српске у уторак, 14. августа, разматраће на посебној сједници Информацију о Извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године.