latinica  ћирилица
09/08/2018 |  14:54 | Аутор: СРНА

Песков: Рано је да се говори о контрамјерама

Рано је да се говори о контрамјерама Москве на нове америчке санкције Русији, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков - Фото: Beta/AP
Дмитриј ПесковФото: Beta/AP

Он је новинарима у Москви рекао да су у Кремљу чули саопштења САД о такозваним новим санкцијама, као и изјаве извора високог профила о томе како би Русији могле бити уведене поједине рестрикције.

"Пошто још не разумијемо шта то званично значи, дефинитивно би било погрешно сада говорити о било каквим контрамјерама", истакао је Песков.

Песков је додао да Кремљ сматра да су покушаји увођења нових санкција Москви у вези са тровањем бившег руског агента Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије у енглеском граду Солсбери неприхватљиви, јер Русија нема ништа са тим инцидентом, јавио је ТАСС.

"Још једном одбацујемо било какве оптужбе везано за могућу умијешаност Русије у оно што се десило у Солсберију", напоменуо је Песков.

Портпарол Кремља је додао да Москва не може недвосмислено рећи шта је и како је употријебљено у Солсберију, због тога што Русија нема информације нити је добила одговор Лондона на приједлог о заједничкој истрази у вези са инцидентом.

Песков је истакао да је Москва убијеђена да су такве рестриктивне мјере, као што су оне које су САД раније увеле, "потпуно противзаконите" и да се "противе међународном праву".

Амерички Стејт департмент саопштио је синоћ да ће да уведе санкције Русији због употребе нервног агенса у нападу на бившег руског двоструког агента и његову кћерку у Солсберију.

У саопштењу се наводи да ће санкције ступити на снагу око 22. августа.

Еј-Би-Си је касније јавио да ће три мјесеца након тога бити уведена друга рунда санкција "уколико Русија не да гаранције да неће користити хемијско оружје у будућности и не прихвати инспекције УН".