latinica  ћирилица
09/08/2018 |  15:26 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Очекујем да правосуђе БиХ процесуира Дудаковића

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Градишци да очекује да се правосуђе БиХ "бави својим послом" када је ријеч о подизању оптужнице против бившег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Очекујем да правосуђе, свугдје гдје постоје докази, процесуира такве људе, јер је за државу која жели и мисли да може да опстане заједно постало неподношљиво да постоји такав неравноправан третман", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је навела да очекује да се воде адекватни судски поступци против свих за које постоје јасни докази да су криви, како би се дошло до правде за све жртве таквих злочина.

"Оно што смо у БиХ и, нажалост, у оквиру међународног правосуђа виђали као матрицу у суштини јесте да су се неки правни процеси, вјероватно и прије него што су почели, уклапали у политичку слику у којој су једни криви, а неки други су жртве", објаснила је премијер Српске.

Атиф Дудаковић је и даље на слободи иако се 7. августа навршило тачно 12 година откако су телевизије у Српској објавиле видео-снимке на којима издаје злочиначке наредбе и спаљивање српских села у јесен 1995. године.

Ријеч је о аматерском видео-снимку насталом у околини Глине и Двора на Уни, 7. и 8. августа 1995. године, на којем се припадници војне формације "Црне мамбе" из Хрватске и одред "Хамзе" из БиХ најсуровије обрачунавају са српским војницима и цивилима који током "Олује" напуштају Крајину.

Снимак је први пут емитован 7. августа 2006, а тадашњи предсједник Српске Драган Чавић и премијер Милорад Додик су три дана послије поднијели кривичне пријаве против Дудаковића и НН лица због убиства једног или више припадника Војске Републике Српске или Војске Републике Српске Крајине, као и паљења и рушења цивилних објеката.