latinica  ћирилица
09/08/2018 |  18:18 ⇒ 10/08/2018 | 08:55 | Аутор: РТРС

Додик: Опозиција од Бањалуке жели да направи "град случај"

Једини начин да опозиција нешто уради на предстојећим изборима у БиХ, јесте да доведу у питање саме изборе, желећи да направе од Бањалуке "град случај", поновио је предсједник Српске Милорад Додик.

За нашу телевизију, предсједник је рекао да за тако нешто постоји план скован од стране Сарајева и појединих високих функционера ПДП-а и СДС-а, који као алат користе групу "Правда за Давида".

Каже и да се иде у толику крајност, да би и њега лично могли прогласити кривим за смрт Давида Драгичевића.

Све ово има за циљ да се дискредитује садашња Власт и њени кандидати на предстојећим изборима, тврди предсједник Српске Милорад Додик. У томе, каже, постоји јасна координација са окупљањем у Бањалуци с намјером да се доведу у питање сами избори.

"Није то вјероватно идеја ових из опозиције јер они немају толико памети, али неки из БиХ и региона желе да направе од Бањалуке 'град случај' којим би требало да се бави цијела међународна заједница. Ја им само поручујем да се то неће десити. Када кажу неће бити избора, онда се поставља питање како то мисле да неће. Ми имамо веома поуздане информације о плану који припремају неки из опозиције, прије свих, њихови прваци попут /Бранислава/ Бореновића. Свима је јасно да постоји њихова јасна координација са окупљањем које се врши у Бањалуци, а са намјером да се доведу у питање сами избори", рекао је је Додик.

То, каже предсједник Српске, потврђују изјаве Давора Драгичевића, који већ мјесецима одзвањају с Трга Крајине.

"Ја са овог Трга поручујем, не будете ли ријешили убиство мога сина, моје душе, до октобарских избора, избора неће бити", категоричан је Давор Драгичевић, отац настрадалог Давида.

Како су то планирали да изведу, ако је судити по изјавама предсједника Српске, сада је јасно. Блокирати изборни материјал да дође у Бањалуку, одржати скуп с којег би требало да се пошаљу политичке поруке у вријеме када је предизборна тишина, чиме би избори у Бањлауци били поништени - све то дио је плана који је, тврди Додик, сковала међународна заједница, Сарајево и дио функционера ПДП-а и СДС-а.

Предсједник Српске тврди да се иде у толику крајност, да и он лично буде проглашен кривим за смрт Давида Драгичевића.

"Упозоравам на вријеме да се зна шта они хоће да ураде. Онда ће доћи шестог и рећи Милорад Додик, или неко његов најближи члан породице, е он је умјешан у ово све. Ти онда немаш времена да реагујеш јер су сутрадан избори. На тај начин би они то урадили. Људи око њих нама сугеришу да је то њихов план, и то није из њихове главе нажалост", истиче предсједник Српске.

Како се ближе избори, тако и поруке упућене од стране Давора Драгичевића и групе "Правда за Давида" постају агресивније и све више добијају политичку конотацију.

"Правда за Давида ће једном прерасти у покрет и биће веома битан фактор. Да ли у овој или оној држави, како ће се звати, није битно. Назив државе Република Српска Босна и Херцеговина. Режимска телевизија РТРС једнога дана ако жели да постоји мораће ставити још један назив поред", тврди Драгичевић.

Како би то требало да се зове Република Српска или РТРС по Давору Драгичевићу, није познато, али поставља се и питање гдје је веза између оправданог тражења истине о страдалом Давиду и слања политичких порука.

"Милораду Додику и Жељки Цвијановић. Твоје саопштење за ванредну сједницу Скупштине Републике Српске. Ко год буде на тој сједници, је саучесник и убица у предмету убиства Давида Драгичевића", говори Драгичевић.

А та сједница, на којој би посланици требало да расправљају о спорном извјештају о Сребреници и списку од 22.000 Српских бораца за које Мајке Сребренице тврде да су одговорни за наводне злочине у тој општини, биће одржана у уторак.