latinica  ћирилица
10/08/2018 |  11:34 ⇒ 11:44 | Аутор: СРНА

Медведев: Пооштравање санкција Москви - објава економског рата

Москва ће било какве санкције Вашингтона усмјерене ка банкарском пословању третирати као објаву економског рата, изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев.
Дмитриј Медведев (фото: © Sputnik/ Alexander Astafyev) -
Дмитриј Медведев (фото: © Sputnik/ Alexander Astafyev)

Медведев је током посјете резервату Кронотски на руском полуострву Камчатка рекао да ће Москва на такве мјере одговорити свим економским, политичким и другим средствима.

"Уколико САД уведу нешто као што је забрана банкарског пословања или употреба неке валуте, третираћемо то као објаву економског рата и мораћемо прикладно да одговоримо, уколико је то потребно. Наши амерички пријатељи не би требало да се заваравају у вези с тим", упозорио је Медведев.

Медведев је подсјетио да Русија има дугу историју "преживљавања" економских санкција и да никада у прошлости није подлегла притиску.

"Наша земља већ стотину година живи под константним притиском који се врши санкцијама", рекао је руски премијер и додао да САД и њихови севезници уводе санкције како би смањили глобалну конкуренцију, као што је то случај са ударом на извоз руског гаса у Европу.

Медведев је подсјетио на чињеницу да САД симултано уводе санкције и Кини и да је циљ Русије да се супротстави увођењу санкција, јавила је "Раша тудеј".

Стејт департмент је у сриједу, 8. августа, представио нове санкције Русији, које ће на снагу ступити 22. августа.

Санкције ће бити уведене због наводне употребе нервног агенса "новичок" у нападу на бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипаља и његову кћерку Јулију у енглеском граду Солсберију.