latinica  ћирилица
10/08/2018 |  11:39 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Бочац: До краја мјесеца почеће чишћење еко-мреже

У Еко-центру Бочац до краја мјесеца требало би да почне уклањање плутајућег отпада заустављеног на еко-мрежи на ријеци Врбас.

Чишћење еко-мреже преузеле су Хидроелектране на Врбасу, а уклањање за које је потребно три мјесеца коштаће око 55.000 КМ.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологијуСребренка Голић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, обишли су терен и нагласили да је неопходно са властима Федерације БиХ дугорочно ријешити овај проблем.

Голићева је апеловала да сви грађани који живе узводно и низводно од ријеке Врбас у ФБиХ или Српској поведу више рачуна о ријекама, јер је за отпад у Еко-центру Бочац углавном кривац људски фактор.

- Ријеч је о комплексном проблему на који се сад реагује ад хок, али без састанка и без интервенције општина из ФБиХ неће моћи бити ријешен - рекла је Голићева и најавила да ће се због тога разговарати са представницима свих тих општина, као и Владе ФБиХ.

Радојичић је рекао да седмицама трају преговори о томе како спријечити да тренутно накупљени отпад пробије мрежу и оде низводно.

- С обзиром на то да ће Хидроелектране на Врбасу интервентно прискочити у помоћ, потребни су даљи преговори институција у Републици Српској и ФБиХ како би нашли системско рјешење - рекао је он.

Недељко Кесић, директор Зависног предузећа Хидроелектране на Врбасу, које је издвојило средства за уклањање отпада, рекао је да за уклањање плутајућег отпада, уз адекватан ниво воде, потребно око три мјесеца.

- С обзиром на то да је потребно провести законске процедуре за избор извођача, очекује се да ће уклањање почети крајем августа или почетком септембра - рекао је Кесић.