latinica  ћирилица
10/08/2018 |  12:00 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

У селу Липа окупили се Срби из цијелог свијета

У селу Липа, надомак Босанког Петровца, одржан је традиционални сабор поводом славе храма Светог Пантелејмона.

Повратника у ово мјесто – нема. И они који би то жељели, немају се гдје вратити, јер за повратак нису обезбјеђени основни услови.

Окупили су се Срби, са све четири стране свијета, да како налажу обичаји и вјера, обиљеже овај дан. Некада пуно село, данас је пусто, без воде и струје.

- Све је спаљено, срушено, егзистенција никаква и ту немаш живота - каже Маре Зорић.

Мирко Балабан из Бачког Јарка код Новог Сада напомиње да су воћњаци запуштени, кућа нема.

Нажалост, повратника у овом мјесту нема. До данас нису добили никакву помоћ да обнове своје огњиште.

- Не дају власти да се вратим, мени је жао што је то тако, у више наврата сам покушао да обновим, али нисмо имали услов,  некако не дају да обновимо своје куће и своје огњиште - прича Мирко Ромић.

Ипак, без обзира на све недаће овог краја, некадашњи мјештани Липе и ове године окупили су се, поводом крсне славе храма у овом селу, Светог Пантелејмона. И стари и млади труде се да њихова дједовина, не падне у заборав.

- Традиционално се окупљамо сваког деветог августа, имамо наш збор, наш Пантелиндан, ту се окупе људи, породице, ко се није видио 20, 30 година сретну се овдје - истиче Ратко Цвијановић.

И сљедеће године, на дан Светог Пантелејмона, окупиће се поново прогнани Срби из овога краја и баш као и ове обићи порушена огњишта и гробове предака.