latinica  ћирилица
10/08/2018 |  14:09 | Аутор: СРНА

Мрда: Почетком септембра пуштање у рад ХЕ "Богатић-Нова"

Директор Зависног предузећа Електродистрибуција Пале, Љубомир Мрда потврдио је за Срну да ће почетком септембра у рад бити пуштена хидроелектрана "Богатићи - Нова" на ријеци Жељезници, у присуству највишег руководства Републике Српске и руководства Мјешовитог холдинга "Електропривреда Републике Српске".
Љубомир Мрда (Фото: paleinfo.com) -
Љубомир Мрда (Фото: paleinfo.com)

- Ријеч је о завршетку највећег и најзначајнијег пројекта у области енергетике на подручју сарајевско-романијске регије у посљедњој деценији. Електродистрибуција Пале у изградњу хидроелектране "Богатићи-Нова" уложила је 18,5 милиона КМ, а изградња је трајала прошле и ове године - рекао је Мрда.

Он је додао да је инсталисана снага хидроелектране 9,96 MW, док је пројектована производња око 41 GWх електричне енергије, што ће доносити приход од око 4.860.000 КМ годишње.

- Ријеч је о једној од најсавременијих хидроелектрана у региону. Постројење је потпуно аутоматизовано и посједује централни систем управљања и надзора, који омогућава даљински мониторинг, управљање и планирање производње, што представља свјетски стандард у овој области - нагласио је Мрда.

Према ријечима директора Електродистрибуције Пале, то зависно предузеће прије три године на ријеци Прачи, у општини Рогатица, реализовало је и пројекат изградње хидроелектране "Месићи - Нова".

- Изградња те хидроелектране представљала је тест наше стручности и способности да се бавимо производњом електричне енергије. Положили смо тај тест јер је хидроелектрана "Месићи - Нова" пројектована, изграђена и пуштена у рад у рекордно кратком року - рекао је Мрда.

Он је прецизирао да је Електродистрибуција Пале у изградњу хидроелектране "Месићи - Нова" уложила око 10 милиона КМ и додао да се та инвестиција готово у потпуности исплатила.

- Од почетка рада до данас, ова хидроелектрана остварила је планиране годишње производње, посебно у овој години, када је, због повољне хидролошке ситуације, годишњи план остварен већ у првих неколико мјесеци. Морам рећи да се ближимо тренутку када ће ова инвестиција у потпуности исплатити уложени новац, што је изузетан резултат, посебно ако се има у виду чињеница да је овај објекат пројектован да производи струју најмање још 70 година - истакао је Мрда.

Говорећи о пословању Електродистрибуције Пале, директор овог зависног предузећа нагласио је да је ријеч о снажном регионалном, модерном и друштвено одговорном предузећу, које је препознато као примјер сигурне и квалитетне производње, дистрибуције и снабдијевања купаца електричном енергијом.

- Губитке електричне енергије у потпуности смо ставили под контролу и сада су они испод дозвољеног минимума. На тај начин уштедјели смо 50 милиона КМ, што је новац који нам је омогућио нове инвестиције, убрзан развој предузећа и отварање нових радних мјеста. У посљедњих 12 година у реконструкцију, модернизацију и изградњу дистрибутивне мреже и виталних електроенергетских објеката уложили смо више од 70 милиона марака и то у свих 13 општина у источном дијелу Републике Српске које су у нашој зони одговорности - остакао је Мрда.

Он је рекао да је направљен огроман помак и у промјени односа према више од 60.000 купаца, а створили су и позитиван амбијент за рад запослених у предузећу.

Мрда, који је и кандидат СНСД-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске, рекао је да никада није чуо за било какве намјере или планове руководства Републике Српске о приватизацији Електропривреде.

- Енергетика представља нашу развојну шансу и будућност Републике Српске. А будућност Републике Српске није на продају - оцијенио је Мрда.

Он је нагласио да свој будући политички ангажман у Народној скупштини Републике Српске види као прилику да знање и искуство из привреде искористи како би допринио бољем кориштењу природних ресурса у Сарајевско-романијској регији, снажнијем привредном развоју, довођењу инвеститора и отварању већег броја радних мјеста у реалном сектору.

- Политичари се, према мом мишљењу, могу подијелити у двије категорије - на оне који иза себе остављају резултате и дјела и на оне који никада ништа друго у животу нису радили и којима је политика прво и, нажалост, једино занимање и запослење у животу. Јасно је да грађани треба да бирају оне који иза себе имају резултате и дјела, оне који су друштвено одговорни и оне који су својим радом допринијели да живот грађана буде бољи и садржајнији - поручио је Мрда.