latinica  ћирилица
10/08/2018 |  14:56 | Аутор: СРНА

ХЕ "Бочац два" на мрежи од 1. септембра

Хидроелектрана "Бочац два" требало би да од 1. септембра буде на мрежи, а, према процјени економских студија, постаће исплатива већ за шест и по година, изјавио је данас директор Зависног предузећа Хидроелектране на Врбасу, Недељко Кесић.
Недељко Кесић - Фото: РТРС
Недељко КесићФото: РТРС

- ХЕ "Бочац два" јуче је пуштена у "мокру пробу" и спремна је за пуштање у рад. Ријеч је о врло квалитетној хидроелектрани са два потопљена агрегата од пет мегавата инсталисане снаге, око 43 гигават часа електричне енергије - рекао је Кесић.

На питање новинара докле се стигло са пројектним рјешењима у вези изградње ХЕ "Крупа ниска" и какав ће бити став предузећа с обзиром на то да се Савјет мјесне заједнице Крупе на Врбасу изјаснио против изградње, Кесић је рекао да уважава све институције, од мјесне заједнице па навише, које учествују у изградњи хидроелектрана.

- Одржао сам неколико састанака с циљем да дамо објашњења о изградњи тих хидроелектрана. Морам да кажем да је и бивша Југославија доносила одговарајуће планове енергетске одрживости земље, тако и сада, послије распада њеног распада, све републике имају своје енергетске планове и просторне планове за изградњу хидро, термо и вјетро електрана - рекао је Кесић.

На питање шта урадити ако се Савјет мјесне заједнице Крупа на Врбасу противи, Кесић је рекао да је тај савјет једна од институција која учествује у томе, те да су сагласност дали савјет мјесне заједнице Крмине, Агино Село и Бочац.

- Имамо идејни пројекат за изградњу ХЕ "Крупа ниска", имамо студију утицаја на животну средину, имамо сву потребну документацију. Уколико надлежне институције кажу да не треба градити ХЕ "Крупа ниска", нећемо је ни градити, а уколико надлежне институције које треба да учествују у доношењу одлука кажу да треба градити и добијемо концесију, зависно предузеће као јавна компанија у власништву Владе Републике Српске ће ту хидроелектрану и градити - каже Кесић.

Он каже да све електране имају своје предности и мане.

- С обзиром на то да западни дио Српске троши 52 одсто укупне електричне енергије од произведене у Републици Српској, а тренутно производи само пет одсто, то је "Бочац један" која је изграђена 1981. године, морамо овдје да обезбиједимо енергетску стабилност електричном енергијом, што смо покушали кроз промјену просторног плана - рекао је Кесић.

Кесић је прецизирао да нема више велике ХЕ "Бањалука висока", ни ХЕ "Крупа" која је предвиђена ранијим просторним плановима, већ су сада предвиђене три мање хидроелектране које би требало поспјеше снабдијевање западног дијела Републике Српске да буде сигурније и енергетски независно.