latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:38 | Аутор: СРНА

Захарова: Београд и Москва морају се суочити са лажним вијестима

Србија и Русија морају се суочити са лажним вијестима и притиском, а посебно Србија због проблема са Косовом и Метохијом, рекла је данас у Београду портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Захарова је истакла да је можда највећа "информациона превара" била изјава бившег предсједника САД Барака Обаме о одржаном референдуму на Косову, преноси "Спутњик".

Након састанка са министром за иновације и технолошки развој Србије Ненадом Поповићем, она је указала на то да се Русија често суочава са великим нападима у вези с тим да су руски хакери упали у нечији систем и извршили утицај, али је истакла да је стварност другачија.

Захарова је нагласила да у Русији на државном нивоу постоји најстриктнија забрана злочина у сајбер-свијету.

"Русија је најактивнија на међународном нивоу и у међународним организацијама у промовисању корака против упадања у сајбер-сферу, а има и неколико великих компанија које раде на томе, не само у Русији, већ и у појединим дијеловима Европе. Те компаније су постигле добре резултате и, ако је Србија заинтересована, а вјерујем да јесте, оне су спремне за сарадњу", рекла је Захарова.

Она је додала да је са Поповићем разговарала и о руском истраживачком центру Дјечји камп "Артек" на Криму који је, како је објаснила, посебан просвјетни програм за дјецу гдје уче о сајбер-сфери, али је и комбинација одмора, студија и хуманитарне активности.

"Повезивање српске омладине са омладином из Дјечјег кампа `Артек` био би један лијеп начин повезивања и проучавања дјелатности у сајбер-сфери", рекла је Захарова.