latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:44 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Бихаћ "сједи на бурету барута"; у УСК 4.500 миграната без икаквих докумената

Од почетка године регистровано је 10.438 илегалних миграната на територији БиХ, половина је већ напустила земљу. Највећа концентрација је у Унско-санском кантону гдје тренутно борави око 4.500 страних лица без икаквих докумената-каже за нашу ТВ Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима у БиХ. Ујић је потврдио да је бх власт одлучна да прави прихватни центар за мигранте у Унско-санском кантону у селу Липе. Избјегли Срби из тог мјеста страхују од промјене демографске структуре.

Ситуација са мигрантима у Бихаћу је као “да сједите на бурету барута“ - завапио је градоначелник Шухрет Фазлић. У град свакодневно стиже 50 нових лица афроазијског поријекла. Грађани су узнемирени, а бх. институције невјешто фингирају да се се успјешно носе са мигрантском кризом.

"Мигранри се тренутно налазе на локацији коју је град обезбиједио када их је било 150. Нико није знао да ће их бити 3.000. На зиму ће бити у тешкој ситуацији јер ће грађани бити под већим притиском него сада. Насеља уз границу трпе јер сваку ноћ пмигранти окушавају да пређу границу. Сваки дан је све теже", каже Фазлић.

Мигранти најчешће прелазе границу на Дрини, на потезу од Јање до Бање Ковиљаче. Потом траже азил у БиХ како би добили на времену да се илегално пребаце у Хрватску тј. ЕУ. Враћање миграната, по основу реадмисије, у земљу одакле су дошли је “мртво“ слово на папиру па пријети реална опасност да хиљаде Пакистанаца, Авганистанаца, Сиријаца, Иранаца и других остане “заглављено“ у БиХ.

"Тренутно је у БиХ близу 5.000 илегалних миграната. Никоме од њих није одобрен азил. Не смије се дозволити да до зиме у БиХ дође 15.000 и да их не изађу јер би имали хуманитарну катастрофу", истиче Слобода Ујић, директор Службе за послове са странцима у БиХ.

Показало се да је границу немогуће затворити и запријечити илегалне преласке. Једино што је бх. власт урадила јесте најава градње прихватног центра за мигранте. И то у напуштеном српском селу Липа између Босанског Петровца и Бихаћа. Протјерани Срби из овог мјеста су разочарани јер никада нису добили подршку за повратак, а сада им бх. званичници доводе нове комшије, друге културе и начина живота.

"Мектић их може водити у свој Прњавор, овдје их довести неће. Зашто их доводи овдје и која је то политика да их насели у српске крајеве", пита се Бошко Ромић, бивши мјештнин села Липа.

Такође бивши мјештанин Липе, Маре Зорић, каже да је то је сигурно план да се избрише и посљедње српско име са ових простора. То је, додаје, био план и прије посљедњег рата.

Да је изградња мигранстког центра у Липама готово ствар, потврђује вијест из Европске комисије која је обезбиједила шест милиона евра помоћи БиХ за управљање мигранстким токовима.

Осим за оснаживање контроле и надзора границе, унапређење капацитета идентификације, регистрацију и упућивање држављана трећих земаља који прелазе границу -средства ће бити искоришћена за обезбјеђење смјештаја и основне услуге за избјеглице, азиланте и мигранте.