latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:47 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Љубија: Избјеглице које муку муче са дотрајалим крововима, траже помоћ

Српске породице, расељене током протеклог рата, а смјештене већ више од двије деценије у Љубији код Приједора, моле надлежне да им хитно помогну у санацији крова на стамбеној згради. Због дотрајале кровне конструкције и честих и обилних киша, оштећени су им станови, а највише страхују од пожара, које могу изазвати неисправне електро-инсталације.

Лавори и канте, који скупљају кишницу, свуда су у становима. Киша се слијева низ зидове, уништени су плафони и намјештај... То је слика живота неколико расељених српских породица, смјештених у приједорској Љубији. Кажу да њихов егзодус као да још траје, не због рата, већ због очаја у миру. Плаше се да ће због кише доћи до кратког споја на електро-инсталацијама и пожара.

У кући Соке Босанчић стање је катастрофално. Кров прокишњава па вода капље преко сијалица и инсталација.

Кажу, постављали су и најлон испод дотрајалог крова, али не помаже. Пљушти као да су напољу. Обраћали су се ресорном министарству, али за сада, помоћи нема.

Страхују од јаче кише и при сваком пљуску се припремају за бијег, у случају пожара. Надлежне моле за хитну помоћ. Кажу, чекати се више не може, јер кишна јесен куца на врата.