latinica  ћирилица
10/08/2018 |  17:38 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Дачић и Захарова о разграничењу Косова: Отворили сте Пандорину кутију...

Став Русије према Косову заснован је на међународном праву и остаће досљедан у будућности, поручила је у Београду портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић, истакао је да су Албанци с Космета највећи проблем у постизању компромиса о разграничењу, али и да је рушењем границе Србије отворена Пандорина кутија. У Европској унији понављају да је Брисел за одрживо и реално рјешење за Космет.

Они који су срушили границу Србије сада говоре да нема више промјена граница, а такво нешто је недопустиво за Београд, поручио је српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

"Они су нашу границу срушили и сада се сјетили да 'нема промјена граница'. Отворили сте Пандорину кутију и нема више да се говори о томе. Како вас није срамота, лицемјери једни?“, нагласио је Дачић на конференцији за штампу.

Када је ријеч о ономе што је предлагао раније и приједлогу предсједника Србије Александра Вучића, Дачић је рекао да је он одувијек говорио о потреби да се изврши разграничење на српски и албански дио Косова. Највећи проблем за постизање компромиса су Албанци са Косова и они који их подржавају.

"Не дајте да вас ико лаже да ћемо спразумом, од којег смо миљама далеко, имати мање од онога што имате. Србија таквим споразумом, а много су веће шансе да неће доћи, али ако дође, Срби на Косову и Метохији тиме могу да имају само више", рекао је Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију

А по питању Космета, одлуке Београда као и до сада поштоваће Москва, поручила је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова. Истакла је да се многима не свиђа што је спољна политика Русије у цјелини досљедна и да се та досљедност огледа и у питању Космета.

"Став Русије по питању Косова досљедан је и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства. Русија ће се понашати с поштовањем према одлуци српског народа", рекла је Захарова.

Захарова је поновила да став Русије није промијењен током година, и да је заснован на међународном праву и Резолуцији 1244. Из Брисела је данас стигла порука да ЕУ жели да Приштина и Београд постигну договор о трајном рјешењу за Косово, које треба да буде могуће, одрживо, реалистично и у складу са међународним правом.