latinica  ћирилица
11/08/2018 |  08:59 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

Почела ликовна колонија Ракани

У градској галерији у Новом Граду је, изложбом радова насталих у прошлогодишњем сазиву, озваничен почетак рада Ликовне колоније Ракани.
Ракани - изложба - Фото: СРНА
Ракани - изложбаФото: СРНА

О стварању умјетника на прошлогодишњој колонији синоћ је говорио ликовни критичар Синиша Видаковић који је истакао да свака од колонија носи висококвалитетан призвук умјетничке продукције.

"Ракани 2017. су, по опробаном рецепту, у свој сазив укључили 10 умјетника млађе и средње генерације, који су поникли на различитим академијама региона, те су успјели да формирају хармоничан природни дискурс разнородних карактерних и стваралачких потенцијала", истакао је Видаковић.

Директор културно-образовног центра Дражен Бабић каже да ова установа придаје велику важност ликовној колонији која има дуги традицију у Новом Граду.

"Дјела настала у раду ликовне колоније су културно насљеђе које ће трајати у будућем времену", каже Бабић.

Замјеник начелника општине Бојан Лукач је отварајући изложбу рекао да је Ликовна колонија Ракани једна од најстаријих у региону покренута 1985. године.

"Сваке године умјетници остављају радове који су непроцјенљиво благо за будуће нараштаје", рекао је Лукач.

Поред ријеке Уне 10 дана ствараће сликари Саво Рупић, Драгана Лукић, Марија Новаковић, Алекса Милић, Јелена Ружојчић, Лазар Родић, Марија Бјелошевић, Сања Ступар, Данијела Колунџија, Дарија Вујасин и Бранимир Максимовић.