latinica  ћирилица
11/08/2018 |  10:33 | Аутор: СРНА

Техеран извршио пробно лансирање ракете

Иран је током вјежби поморских снага у Ормуском мореузу прошле седмице извршио пробно испаљење краткодометног противбродског пројектила, изјавио је данас командант америчке Централне команде генерал Џозеф Вотел.
Ракете - илустрација - Фото: Getty Images
Ракете - илустрацијаФото: Getty Images

Генерал је изразио увјерење да је циљ лансирања ракете слање поруке након што је Вашингтон поново увео санкције Техерану.

Он, међутим, није сугерисао да ли је неуобичајено да се врше сличне ракетне пробе током поморских вјежби или да ли је извршена на небезбједан начин у иранским територијалним водама.

Иранска Револуционарна гарда потврдила је данас да су вјежбе одржане у Персијском заливу у протеклих неколико дана и да су обављене с циљем "одбране од могућих непријатељских пријетњи".

Иран је бурно реаговао након одлуке америчког предсједника Доналда Трампа да из нуклеарног споразума повуче САД и да поново уведе санкције Техерану.

Током прошлог мјесеца, ирански врховни лидер ајатолах Али Хамнеи подржао је сугестију предсједника Хасана Роханија да би Иран могао да блокира извоз нафте кроз Персијски залив уколико би њихов извоз овог енергента био обустављен.