latinica  ћирилица
11/08/2018 |  12:48 | Аутор: РТС

Македонија подијељена чека референдум

Референдум о промени имена Македоније, који је услов за чланство у НАТО-у и Европској унији, заказан за 30. септембар, подијелио је земљу. Поједини, за сада не и главна опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ, позивају на бојкот.
Македонија (Илустрација) - Фото: илустрација
Македонија (Илустрација)Фото: илустрација

Власти, са друге стране, у прилог иде прво испитивање јавног мњења, према којем договор са Грчком подржава 41,5 одсто грађана.

Осим за и против, одговор грађана на договор Скопља и Атине је и бојкот. Под слоганом "Македонија бојкотује" кампању је почело 28 партија, организација и иницијатива.

 "Референдумско питање је превара. Питање су направили сами без договора с опозицијом. Има више питања. Питају да ли прихватате договор Македоније и Грчке, нема таквог договора, договор је између Хеленске републике и друге стране. Ми смо безимени", сматра аналитичар Ристо Никовски.

Грађани су, према првим испитивањима, вољни са изађу и гласају. Али, сусрећу се са контрадикцијом у најави: иако је референдум консултативан – тј. неопходно је да изађе 50+1 одсто грађана, што је мање него код обавезујућег – одлука грађана, како је власт најавила, ће их обавезати.

"У случају да исход референдума буде позитиван на страни власти, не вјерујем да ће опозиционе странке па ни ВМРО правити отпор, јер би се супротставиле демократији, ставу већине", указује Митко Арнаудов, уредник спољне рубрике Српске економије.

Без обзира на исход, Македонија ће морати да мијења и устав.

"Сада владајућа већина има обезбијеђена 72 гласа. Да су се договорили око питања, могла се очекивати и подршка ВМРО, они су хтјели да се ЕУ и НАТО не помињу у питању, тешко је сада очекивати подршку партија са оваквим питањима. И ВМРО треба да одлучи да ли ће у кампању против или бојкот", наводи aналитичар Александар Кржаловски.

"Ако грађани не донесу одлуку, настављају институције. Не прејудицирам како ће парламент да гласа, могу свих 120 да гласају за или против или да буду подијељени", напомиње премијер Зоран Заев.

Договор не прихвата ни предсједник земље. Македонци подијељени, а већина Албанаца га подржава.

"Не прихватам грчки договор који је на штету националног идентитета. Неће ме поколебати различити притисци, остајем досљедан свом принципијелном ставу. Истовремено, позивам да се не злоупотребљавају наши стратешки циљеви - ЕУ и НАТО не смију да буду алиби за договор", поручује македонски предсједник Ђорђе Иванов.

Негативан исход референдума – било да излазност буде мала или одговор негативан – Македонију води у процес превремених парламентарних избора. Избори за предсједника су у марту сљедеће године. У другом случају, постаје Република Сјеверна Македонија.