latinica  ћирилица
11/08/2018 |  13:34 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

У Гламочу откривено спомен-обиљежје за погинуле борце и цивиле

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и чланови породица погинулих данас су у порти Храма Свете Тројице у Гламочу открили спомен-обиљежје за 99 погинулих припадника Гламочке бригаде Војске Републике Српске и 43 цивила са подручја ове општине који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Спомен обиљежје у Гламочу -
Спомен обиљежје у Гламочу

Споменик је освештао Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Сергије, који је рекао да народ Гламоча данас треба бити поносан што је након двије и по деценије дочекао да се подигне споменик српским борцима и народу овог краја који су дали своје животе за српску вјеру и отаџбину.

"Наша вјера се налази и у истинском и живом Богу, управо у ономе за шта су они дали свој живот, али се наша вјера налази и на огњишту, спаљеном и обновљеном, са којег креће вјера и отаџбина", рекао је владика Сергије.

Министар Савановић поручио је окупљенима да ће Влада и институције Републике Српске, у оквиру својих могућности, помагати народ Гламоча, јер су свјесни да без помоћи народ Гламоча неће имати одржив живот на овом простору.

"Бићемо отворени до краја са народом Гламоча свјесни чињенице да су ови борци и овај народ дали немјерљив допринос за стварање Републике Српске", истакао је Савановић.

Савановић је, у име Владе Републике Српске и своје лично име, изразио дубоко поштовање и неизмјерну захвалност за све српске борце који су страдали у одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша рекао је да је откривањем овог споменика напокон остварен дугогодишњи сан народа Гламоча, на који се чекало дуго послије рата.

"Наши борци дали су немјерљив допринос за стварање Републике Српске, јер су дали своје животе", рекао је Радивојша.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да присуство великог броја грађана Гламоча овом догађају показује да је Гламоч жив и да то треба бити порука Влади Републике Српске да помогну овом народу.

"Гламоч треба да живи, али му треба и помоћи да живи", истакао је Савчић наводећи да се то односи на оне људе који већ живе на овом подручју и оне који намјеравају да се врате.

Савчић је рекао да није тачно мишљење које се протеже у дијелу српске јавности да је српска војска на овом простору изгубила рат.

"У рату се битке добијају и губе. Ово је једна од изгубљених битака, али рат се наставио до самог његовог краја и то посебно треба цијенити, а у њему је учествовала Пета пјешадијска гламочка бригада ВРС", рекао је Савчић.

Вијенце на споменик погинулим борцима ВРС у Гламочу положили су делегације Владе Републике Српске, породица погинулих и цивилних жртава рата Гламоч, Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, те завичајних удружења "Гламочко коло" из Бањалуке и Новог Сада.

Овом догађају присуствовали су и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, те помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Радован Грајић.