latinica  ћирилица
11/08/2018 |  17:10 ⇒ 12/08/2018 | 14:48 | Аутор: РТРС

Бихаћ спреман за нове протесте због мигрантске кризе

Бихаћ се припрема за нове протесте због мигрантске кризе. Након што је протест у Сарајеву, прошао незапажено, донесена је одлука да се организује још масовнији.

Организатори протеста "Бихаћка грађанска иницијатива", који ће у центру града бити одржан за два дана, кажу да не виде други начин да се изборе са свим проблемима. И све то, како кажу, због нерада надлежних институција у Сарајеву.

Протест је једино рјешење - порука је и данас из Бихаћа. Док надлежне институције затварају очи пред проблемом, грађани са мигрантском кризом у Бихаћу не могу да се изборе, категорични су у Удружењу "Бихаћка грађанска иницијатива".

Два дана уочи најављених протеста у том граду организатори кажу да нису против миграната већ оних који би требало да их збрину, а то мјесецима не раде.

"Читаво вријеме се воде неке борбе на линији Бихаћ, Сарајево, на линији кантона. Министарство безбједности које води господин Мектић, у чијој надлежности је све ово, али се ништа не помјера", наводи Халид Дедић, предсједник Удружења "Бихаћка грађанска иницијатива" Бихаћ.

А Бишћани не желе више да чекају да се нешто помјери. Већина их каже, у понедјељак тачно у подне, излази на протесте.

Градски трг у Бихаћу, за два дана, биће мјесто са којег ће бити поручено да у Бихаћу због мигрантске кризе више није могуће живјети. Надају се да ће на протестима бити бар онолико људи колико је миграната у Бихаћу. А према последњим званичним подацима, у Бихаћу је преко пет хиљада миграната.

Уз опаску да се, понекад, осјећају као странци у властитом граду, грађани поручују - превише је избјеглица које нико не контролише.

Кажу, треба нешто конкретно подузети. Треба им смјештај, да не ходају по граду од јутра до мрака.

"Зато и излазим на протесте", коментари су суграђана.

Док институције БиХ тврде да мигранти овдје неће остати, намеће се питање - како ће отићи, када су им већ на прагу Европе затворена врата? Ни мигранти не желе да буду распоређени било гдје у БиХ. Желе у Европску унију.

Сејф Халид из Палестине кажу да га је депортовала Словеначка полиција, те да не жели азил, жели ићи у Њемачку или Италију.

Букас Али из Пакистана истиче да је живот овдје тежак, људи пате, немају кров над главом...

Грађани Бихаћа поручују да ће званичницима у Сарајеву, протестима у понедјељак, послати јасну поруку – да коначно схвате да имају проблем и пронађу рјешење.