latinica  ћирилица
11/08/2018 |  20:31 | Аутор: СРНА

Вулин: Војска Србије није највећа, али је најжилавија

На војном полигону "Алабино" крај Москве одржано је велико финале "Тенковског биатлона" коме је, на позив министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, присуствовао и српски министар одбране Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Побједу је, што је било очекивано, однијела екипа домаћина - Русије, а министри Вулин и Шојгу су пре финалне трке обишли штанд Војске Србије и Министарства одбране у Дому дружбе, док је за вечерас планиран билатерални састанак, јавили су београдски медији.

Вулин је, одговарајући на питања руских новинара, рекао да је задовољан резултатима екипе Војске Србије, за коју је рекао да је и на овом међународном војном такмичењу показала да ово није највећа војска на свијету, али да је најтврдоглавија и најжилавија.

"Сваке године повећавамо обим нашег учешћа. Ове године смо учествовали у тенковском биатлону, у категорији снајпериста и такмичењу инжењерских јединица. Ми смо војска која није превише бројна, али се успјешно носимо са много већим и развијенијим од нас. У тенковском биатлону смо ушли у полуфинале као шести, инжењерци су нам трећи, а мјешовити снајперски пар је први", навео је Вулин.

Међународне војне игре су почеле 28. јула, а у двонедјељном такмичењу је учествовало више од 5.000 војника из 32 земље. Такмичили су се у 28 дисциплина које обухватају готово све конвенционалне родове војске. Такмичења су истовремено одржана на територијама седам држава.

Према досадашњим резултатима, Русија је освојила највише медаља - 18 златних, пет сребрних и две бронзане. Кина је на другом мјесту, а слиједи Казахстан.

Прве Међународне војне игре организоване су 2015. године на иницијативу руског министра одбране Сергеја Шојгуа и спадају међу највећа војно-спортска такмичења на свету.