latinica  ћирилица
12/08/2018 |  08:34 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

За годину дана у Невесиње уложено око десет милиона марака

Влада Републике Српске, Јавно предузеће "Путеви Републике Српске" и општина Невесиње у посљедњих годину дана уложили су скоро десет милона марака у различите инфраструктурне пројекте на подручју ове локалне заједнице, изјавио је начелник Невесиња Миленко Авдаловић.
Невесиње - Фото: РТРС
НевесињеФото: РТРС

Авдаловић је нагласио да је у доградњу и реконструкцију Дома културе Влада Република Српска уложила 250.000 КМ, а Република Србија 300.000 КМ, док је у изградњу централног спомен-обиљежја прошле године уложено 240.000 КМ.

Према његовим ријечима, у реконструкцију спортске дворане уложено је више од 800.000 КМ, од чега је Влада Републике Српске обезбиједила више од 630.000 КМ.

Он је навео да су у реконструкцију Улице цара Душана предузећи "Путеви Српске" уложили око 340.000 КМ, а општина Невесиње за промјену водоводних цијеви у тој улици око 100.000 КМ.

У изградњу кружног тока инвестирано је 150.000 КМ, око 500.000 за изградњу мост на ријеци Зоводолци, док ће око 450.000 КМ бити уложено у реконструкцију Улице Милоша Обилића.

Авдаловић је додао да општина Невесиње ове године улаже 650.000 у локалне путеве и градске улице.

Начелник општине Невесиње најавио је и изградњу пословно-стамбеног комплекса у овом мјесту, новог тржног центра и бензинске пумпе чиме ће бити отворено 50 нових радних мјеста.

У Влади Републике Српске Срни је речено да је до сада, по различитим основама из Развојног програма и Буџета Српске, на подручје општине Невесиње уложено око 62 милиона КМ, а кроз кредите Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ пласирано је око 16 милиона марака.

Из Владе најављују да ће у овој години бити уложено додатних 600.000 КМ за реконструкцију и доградњу Дома културе, систем водоснабдијевања, као и реконструкцију спортске дворане "Невесињка".

За пројекте који се реализују на подручју ове локалне заједнице из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске одобрено је око два милиона КМ намијењених за изградњу и реконструкцију локалних путева и санацију школских објеката.

У изградњу и реконструкцију магистралних и приступних путева уложено је 6,5 милиона марака.

Посебно значајаним у Влади сматрају улагања у реконструкцију, изградњу и опремање болнице и то 22 милиона КМ и за Дом здравља - милион КМ.

Захваљујући овим улагањима, у Невесињу данас ради модерно опремљена болница у којој се, поред здравствене заштите, пружају захтјевне специјалистичке здравствене услуге.

У сарадњи са борачком организацијом, која је дала значајан допринос у одбрамбено-отаџбинском рату, реализовани су многи пројекти од којих су најзначајнији - стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида за шта је издвојено три милиона марака.

Збринуто је 226 породица, од чега њих 60 изградњом станова, а неповратна новчана средства добило је 166 породица, тако да, према подацима Владе, на подручју општине Невесиње нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Када је ријеч о пољопривреди, на подручју ове локалне заједнице уложено је око 16 милиона КМ, од чега 14,5 милиона КМ за подстицајна средства за развој пољопривреде и села.

Кроз активности подршке привреди, међу којима су подстицај извоза и суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће од 2006. до сада је Влада Српске издвојила око милион марака.

Кроз програм социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, у општини Невесиње збринуто је 700 радника из седам предузећа, за шта је издвојено више од милион КМ, док је кроз пројекте запошљавања у периоду 2007-2018. година запослено 425 лица, за што је издвојено око два милиона КМ.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида, у Невесињу је од 2006. до сада запослено 14 особа са инвалидитетом.

За социјалне угрожено становништво издвојено је 700.000 марака кроз субвенције електричне енергије.

Од 2006. до данас кроз различите пројекте за одрживи повратак обезбијеђено је више од милион марака, док је у оквиру пројекта "Водовод и канализација", који се реализује на територији више општина у Српској, за Невесиње издвојено 2,5 милиона КМ.

Захваљујући улагањима Владе Републике Српске на територији ове општине реконструисана је основна школа, библиотека и средњошколски центар, те информатички опремљене учионице и библиотека, за шта је укупно издвојено више од 700.000 марака.