latinica  ћирилица
12/08/2018 |  09:07 | Аутор: РТРС

МИП БиХ не жели да открије који амбасадори треба да иду у пензију

Министарство иностраних послова БиХ нема правни основ за доношење рјешења о пензионисању амбасадора, који су испунили старосне и године радног стажа.
Предсједништво БиХ (Фото: БИРН БиХ) -
Предсједништво БиХ (Фото: БИРН БиХ)

На тај начин одговарају из Министарства након што су ревизори у финансијском извјештају за прошлу годину ове институције открили да је осам амбасадора испунило све услове за пензију, али да ресорно министарство није ништа предузело по том питању.

"Неспорно је да у МИП БиХ на позицији шефа дипломатско-конзуларног представништва има одређени број особа која су стекла услове за одлазак у пензију по основу година стажа или година живота. Међутим, с обзиром на њихов радно-правни статус и чињеницу да се ради о особама која су од стране Предсједништва БиХ именована на ту функцију, МИП нема правни основ да их пензионише", наводе у ресорном министарству за Српскаинфо.

Међутим, у МИП-у су одбили да одговоре на наш упит ко су амбасадори који су испунили све услове за пензију, те су навели да је исти став по овом питању заузело и Министарство правде БиХ.

"Тек након окончања функције, уколико се ради о каријерним дипломатама, покреће се процедура пензионисања и упућује Агенцији за државну службу БиХ захтјев за доношење рјешења. У случају престанка функције некаријерних дипломата, рад у МИП БиХ престаје на основу одлуке Предсједништва БиХ и такве особе сва права и обавезе по основу радног односа, па и пензионисање, остварују код ранијег послодаваца код којег су у сталном радном односу", истичу у МИП-у.

Објашњавају да је исправност оваквог поступања потврђена ставом Агенције за државну службу која је навела да је именовање абасадора од стране Предсједништва БиХ на одређени период, иако у међувремену долази до стицања услова за одлазак у пензију у току 2017. године, поступак покретања пензионисања може се започети пред истицање са дужности амбасадора.

"Министарство, дакле, предузима све мјере и радње у поступку пензионисања именованих особа када се стекну за то утвђени законски услови", наводе из ресорног министарства.

Државни ревизори су дали Министарство иностраних послова БиХ мишљење с резервом уз скретање пажње због прекомјерног запошљавања, због трошења новца на путовања, те због недостатака у поступку јавних набавки. Како су навели, у прошлој години је на нето плате за 275 запослених у ДКП-овим потрошено скоро 13,5 милиона марака.

Представници БиХ у свијету су на возни парк потрошили 704.274 КМ, од чега за гориво 232.880 КМ, оправку и одржавање возила (227.024 КМ), издатке за регистрацију и осигурање (195.393 КМ), ауто гуме (20.973 КМ) и прање возила (28.004 КМ).

"У току 2017. године набављено је десет моторних возила за које је потрошено 454.261 КМ, а возила су набављена за потребе ДКП-ова БиХ у Абу Дабију, Атини, Београду, Будимпешти, Букурешту, Бриселу, Ослу, Ријаду и Ватикану, уз примјену Правилника о уговорима које додјељују ДКП-ови и мисије БиХ", навели су бх. ревизори.

Издаци за закуп смјештаја и опреме у дипломатско-конзуларним представништвима износили су 5.086.299 КМ без донација.

"Од укупно реализованог износа (5.515.960 КМ) највећи дио се односи на закуп простора и зграда у ДКП-има БиХ (5.255.112 КМ или 95 одсто). Наведени износ је реализован из буџетских средстава (4.867.856 КМ) и средстава донација (134.746 КМ). Реализација предметних издатака је вршена на основу закључених уговора за смјештај амбасада и конзулата у ДКП мрежи", навели су ревизори.

Извор: Српскаинфо