latinica  ћирилица
12/08/2018 |  17:44 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Постаје ли БиХ центар за мигранте?

БиХ, која још нема никакав план изласка из кризе, полако се претвара у центар за мигранте, пише сарајевски "Дневни аваз". Лист наводи да се увелико обистињују тврдње аустријских политичара, прије свих премијера Себастијана Курца, који је прије неколико мјесеци изјавио да "илегалне мигранте треба зауставити на спољним границама ЕУ и брзо вратити у земље поријекла, а ако то није могуће, онда им треба понудити привремену помоћ у центрима у сигурним трећим земљама". ЕУ ће БиХ донирати додатних шест милиона евра за подршку у управљању миграцијским токовима.

Полиција из Огулина у Хрватској пронашла је јутрос два мртва мигранта у шумском предјелу на подручју Дрежнице.

На мјесту догађаја обављен је увиђај, а како хрватски медији пишу највјероватније је ријеч о несрећном случају, јер је у питању неприступачан терен. А због проблема миграната који свакодневно пристижу – грађани Бихаћа сутра тачно у подне изаћиће на протест.

Бишћанима је мигрантске кризе преко главе. Кажу, нису криве депортоване избјеглице већ надлежни који затварају очи пред проблемом. Кажу и да ће доћи на протесте у нади да ће, они који требају, чути позив за помоћ.

Није нам преостало ништа друго него да протестујемо, јер Министарство безбједности БиХ не ради свој посао, кажу у Удружењу ''Бихаћка грађанска иницијатива''. Додају да препуцавања на релацији Бихаћ – Сарајево, само отежавају живот Бишћана, али и миграната који свакодневно пристижу.

- Десет одсто бихаћког становништва данас чине мигранти, сутра то може бити 12, 15, 20 одсто. Процјене су наше да ће ти људи остати и на јесен и да ће остати зимус, а за мјесец дана овдје ће почети падати први мразеви,а вјероватно постоје људи који не подносе зиму. Хоћемо ли налазити мртва тијела, смрзнутих људи на улици? - наглашава Халид Дедић, предсједник Удружења "Бихаћка грађанска иницијатива".

Надлежне БиХ институције планирају да направе колективни центар за прихват миграната у селу Липа између Босанског Петровца и Бихаћа. Страх од миграната брине и повратнике у Федерацији. Иако немају гдје да се врате некадашњи становници села Липе, забринути су што би на њиховим вјековним огњиштима требало да буде изграђен мигрантски камп.

- То је просто немогуће ово је све приватна земља, нема овдје друштвене земље да се може неко населити овдје, то је све приватна земља - истиче Ратко Цвијановић.

Док БиХ институције тврде да се мигранти неће задржати, многи из Европске уније враћени су у БиХ. Они који су ''запели'' у Унско-санском кантону циљ им је, кажу, само Европа. Дио жена и дјеце већ је смјештен у цазински хотел Седра док је око 200, оних који су мјесецима били у рушевном дому пензионера у Бихаћу, премјештено у ђачки дом. Ипак, остаје питање шта са хиљадама осталих? А нови пристижу сваки дан.