latinica  ћирилица
14/08/2018 |  08:18 | Аутор: СРНА

Беч најпогоднији за живот и рад

Аустријски главни град Беч престигао је аустралијски Мелбурн и проглашен је за најпогоднији град за живот и рад у новом годишњем истраживању.

Ово је први пут да је једна европска метропола прва на листи коју сваке године саставља Економска обавјештајна јединица. Мелбурн је доминирао у претходних седам година.

Сваке године 140 градова добијају оцјене до 100 према серији фактора, попут животног стандарда, криминала, саобраћајне инфраструктуре, приступа образовању и здравственој заштити и политичкој и економској стабилности.

Беч је добио оцјену од "скоро идеалних" 99,1, Мелбурн 98,4, а јапанска Осака је на трећем мјесту, пренио је АФП.

Аустралија и Канада доминирају, свака са по три града у првих десет. Сиднеј је пети, Аделејд десети, а канадски Калгари, Ванкувер и Торонто заузимају четврто, шесто и седмо мјесто.

"Најбоље су оцијењени градови средње величине у богатијим земљама", наводе истраживачи у свом извјештају.

Они напомињу да неколико градова из првих десет имају релативно ниску густину насељености, што омогућава "многе рекреативне активности без подстицаја за високу стопу криминала или преоптерећења инфраструктуре".

Најбоље оцијењени аустралијски и канадски градови имају стопу насељености од 3,2 до четири особе по километру квадратном, док је свјетски просјек 58.

Јапан је једни изузетак са Осаком и Токиом, који је на седмом мјесту, са просјечном густином насељености од 347 људи по километру квадратном, али и са веома развијеним саобраћајним мрежама и високим животним стандардом.

Копенхаген је други европски град у првих десет, а заузео је девету позицију.