latinica  ћирилица
14/08/2018 |  08:22 ⇒ 17:52 | Аутор: АТВ

Комисија за Сребреницу потрошила више од 200.000 КМ - углавном на плате (ФОТО)

Комисија за Сребреницу која је 2004. године направила извјештај којим ће се данас бавити посланици Народне скупштине Републике Српске, у свом раду потрошила је више од 205.000 марака.
Писање - Фото: илустрација
ПисањеФото: илустрација

Новац је највише трошен на накнаде члановима комисије али и сарадницима, као и на путне трошкове, гориво и слично. Из документа који је у посједу АТВ-а видљиво је да су у седам мјесеци 2004. године чланови Комисије потрошили више него што је планирано па су тражили додатна средства. И то углавном за плате.

У Финансијском извјештају који је сачинио тадашњи Секретаријат за односе са Међународним кривичним судом у Хагу и истраживање ратних злочина јасно пише да је у седам мјесеци 2004. године Комисија за Сребреницу потрошила више од 184.000 марака па су захтијевана додатна средства како би наставила рад.

Плате радника комисије за Сребреницу (Фото: atvbl.com)

Та комисија у свом раду сачинила је списак само бошњачких жртава. Да је пуно новца одлазило на накнаде члановима Комисије, видљиво је из другог документа који је у посједу АТВ-а.

Та накнада није била мала. Те 2004. године, Влада је члановима Комисије исплаћивала по 1.800 марака мјесечно.

Осим чланова из Српске, у тој су се Комисији налазили Смаил Чекић и Гордон Бејкон који су именовани по наредби високог представника.

Никола Шпирић, тада предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, оспоравао је састав Комисије тврдећи да неће моћи добро одрадити посао. Посао је у сваком случају урађен и то на терет Српске скоро 15 година.

Плате радника комисије за Сребреницу (Фото: atvbl.com)

Чињеница је да су главну ријеч у Комисији водили Смаил Чакић из Института за истраживање злочина и Гордон Бејкон из Међународне комисије за нестале, за 1.800 марака мјесечно. И њих је, као и остале чланове плаћала Влада Републике Српске.