latinica  ћирилица
14/08/2018 |  08:43 ⇒ 09:03 | Аутор: СРНА

Француска лука спремна да прими мигранте

Директор француске луке Сете Жан-Клод Жајсот, рекао је да је спреман да прими спасилачки брод са мигрантима "Акваријус" уколико то одобри Влада Француске.

Оператори "Акваријуса", који превози 141 миграната, позвали су јуче европске земље да пронађу уточиште за ове људе, након што су Малта и Италија поново забраниле броду да пристане у њиховим лукама.

Жајсот, директор луке на обали Средоземног мора, рекао је агенцији АФП да је спреман да дозволи мигрантима из Сомалије и Еритреје да се искрцају.

"Имамо луку, три пристаништа су спремна и можемо да примимо ове мигранте било када, али они не могу да дођу без одобрења француских власти", рекао је Жајсот.

Портпарол Европске комисије Тове Ернст изјавио је да је у контакту са "бројним државама које су се обратиле поводом овог инцидента", како би се пронашло "брзо рјешење".

"Акваријус" је у јуну провео девет дана на мору са 630 миграната, након што су га одбили Рим и Валета, а своје спасилачке операције наставио је прошле седмице у близини обале Либије.