latinica  ћирилица
14/08/2018 |  15:26 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Теслић: Отворен реконструисани мост на ријеци Великој Усори

Отворен је реконструисани мост на ријеци Великој Усори у Слатини код Теслића. Овај пројекат заједнички су финансирале Влада Републике Српске и Влада Хрватске.

Нови мост много значи и олакшаће живот локалном становништву, тврде мјештани. У овом крају живи углавном хрватско становништво, међу којима је велики број повратника.

Мјештанка Марта Пауревић истакла је да им мост много значи.

"Мост је веома значајан. Стари је био дотрајао, и у вријеме празника била је велика гужва, нагласио је Игор Балукчић, предсједник МЗ Слатина.

Мост је, кажу, дошао у право вријеме. Овим путем ће само данас и сутра проћи више од 30.000 католичких вјерника. Ходочасници широм земље долазе на Маријанско светиште Госпе Конџилске.

"Овим план није завршен. Важно би било направити кружни ток", истакао је кардинал Винко Пуљић.

Пројекат реконструкције моста заједничким снагама финансирале су Влада Републике Српске и Влада Хрватске.

"Био бих срећан да се број становника овдје повећа, да се добра сарадња хрватсног народа у Републици Српској и у Теслићу и сарадња са Хрватском, подари пројекте као што је кардинал рекао. Треба поменути представнике ових људи, ове мјесне заједнице, који су дали свој допринос, тражећи начин да сви ми учествујемо у градњи моста на добробит свих, истакао је Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Изасланик предсједника Владе Хрватске Ивана Перкушић, додала је да је један од најважнијих стратешких циљева Хрватске очување опстанка, једнакоправности и повратак Хрвата на своја огњишта у БиХ.

"Влада Хрватске је дала милион куна, Влада Српске је дала 70 000 марака. Мост је за сада око милион, има још додатних радова којих ће накнадно бити, рекао је Јосип Јерковић, потпредсједник Републике Српске.

Реконструкција моста трајала је два, док су комплетни припремни радови трајали око шест мјесеци.

"Пружили смо комплетну техничку подршку и надзор над овим радовима", истакао је Милан Миличевић, начелник општине Теслић.

Отварању реконструисаног моста присуствовао је и Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица Српске, изасланици предсједника Хрватског сабора и министарства бораца Хрватске, као и велики број мјештана те ходочасника.