latinica  ћирилица
15/08/2018 |  11:15 ⇒ 16/08/2018 | 07:37 | Аутор: РТРС

Требиње иде снажно напријед

Требиње иде снажно напријед, захваљујући квалитетним иницијативама локалног нивоа, оцијенила је премијерка Српске Жељка Цвијановић током посјете овом граду.

Влада Републике Српске је само у овој години подржала реализацију пројеката у вриједности од три милиона КМ.

Предсједница Владе данас се у требињској башти "Платани" дружила са дјецом и чланицама Удружења за борбу и лијечење стерилитета "Беба" из Херцеговине.

Цвијановићева је рекла да је уз помоћ мјера Владе Српске с циљем подршке процесу вантјелесне оплодње у Српској рођено 1.000 беба.

"Ми данас имамо 1.000 дјеце више, 1.000 породица које су усрећене, а које због финансијских потешкоћа нису могле саме да исфинансирају процес вантјелесне оплодње. Сви заједно треба да наставимо да радимо и да помогнемо тим породицама да нас сутра има што више", истакла је Цвијановићева која се данас у Требињу дружила са члановима овдашњег Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе" и уручила им пригодне поклоне.

Цвијановићева је нагласила да Влада подржава сва удружења на подручју Републике Српске која имају одређене програме, те да су се тој помоћи придружиле и локалне заједнице.

"Радује ме што смо успјели да обезбиједимо и трећи бесплатан покушај вантјелесне оплодње. На локалним заједницама је да и оне пруже подршку и да нико не буде без помоћи и препуштен сами себи", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је циљ мјера Владе које се тичу пронаталитетне политике да у Републици Српској имамо више одјељења у школама, више дјеце у вртићима, и уопште више становника.

"Влада у посљедњих десет година реализовала је и реализује низ мјера а све с циљем јачања породице, а једна од тих мјера су и три бесплатна покушаја вантјелесне оплодње", истакла је предсједник Владе.

Она је подсјетила да је Влада од почетка ове године увела још једну веома значајну пронаталитетну мјеру а ријеч је о материнском додатку у висини од 405 КМ на мјесечном нивоу за све незапослене породиље до навршене године дана дјетета, односно у случају близанаца 18 мјесеци.

"Посебно сам поносна на ову мјеру јер и незапослене породиље треба да знају да имају неку сигурност наредних 12, односно 18 мјесеци и да Влада и о њима води рачуна", истакла је Цвијановићева.

Такође, каже она, задњих неколико година даје се једнократна новчана накнада свим мајкама које роде треће, односно четврто дијете. "Свакој мајци која роди треће дијете, Влада Српске посредством Јавног фонда дјечије заштите једнократно исплаћује 654 КМ, а мајци која роди четврто дијете 450 КМ", нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је прије десет година уведена и мјера додјеле бесплатних уџбеника за ученике првог и другог разреда, затим за одликаше из вишечланих породица.

"Ми нећемо ту стати и наставићемо да унапређујемо и све остале мјере, јер су дјеца будућност Српске. Сад када радимо заједно са локалним заједнициама и нашим партнерским удружењима на терену онда је све могуће и увијек резултира успјехом", поручила је премијер Српске.

Предсједник Удружења Сњежана Мисита захвалила је Цвијановићевој на данашњем дружењу, истакавши да овај сусрет њима много значи јер је ријеч о људима који су добили дјецу захваљујући финансијској подршци Владе Српске.

Уручивши захвалницу Цвијановићевој, Мисита је нагласила да без помоћи Владе Српске ова дјеца не би била рођена нити би њихови родитељи, који су прошли болан и дуготрајан процес да би добили принову данас били срећни људи.

"Данашње дружење нам много значи. Моје срце је данас као Леотар. Ми од свог оснивања 2010. године имамо одличну сарадњу и са Владом и са Фондом здравственог осигурања, болницом и градом Требиње", истакла је она.

Она је подсјетила да је ово удружење прво на нивоу Републике и да су његови чланови добили 81 бебу на територији Источне Херцеговине.

Мисита је посебно нагласила да је за људе који чекају да добију принову велика ствар што је омогућена трећа бесплатна вантјелесна оплодња коју највећи број њих себи не може да приушти.

Она је навела да имају велику и безрезервну подршку и градоначелника Требиња Луке Петровића.

Након дружења са малишанима и њиховим родитељима из овог удружења, премијер Српске је прошетала градом у пратњи градоначелника и представника градске власти, потом посјетила градску пијацу гдје је разговарала са грађанима који су је одушевљено дочекали и упутили ријечи захвалности за све што ради за Требиње и Републику Српску.

Посебно одушевљење изразили су пензионери, захваливши премијеру Српске за подршку најстаријој популацији и најновије повећање пензија.

Цвијановићева је посјетила и градилиште највећег спортског објекта у источној Херцеговини. Градњу затвореног базена површине 10 хиљада квадрата, који ће бити најмодернији обекат ове врсте у широј регији, уз сагласност Владе, Хидроелектране на Требишњици финасирају са десет милиона КМ. 

Нови затворени базен је вишенамјенски објекат, грађен по најсавременијим свјетским стандардима. Када буде завршен, Требиње ће моћи да угости и велика међународна пливачка тамичења, што ће употпунити туристичку понуду града.

Цвијановић је рекла да ће овај базен дати сасвим нову развојну димензију Требињу и источној Херцеговини.

"Ово мјесто ће окупљати различита такмичења и овдје видим велику прилику за развој спорта, укључивањем великог броја дјеце у тренирање, али видим и шансу за развој туризма", додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је изразила задовољство што јавна предузећа могу на овакав начин учествовати у великим пројектима.

"Много година се чекало на овакав садржај и поносна сам што смо ми као Влада дали зелено свјетло да се ради овај пројекат", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је опредијељеност Владе Српске да ради на развоју свих општина, али да мора постојати иницијатива и активизам са локалног нивоа.

Према њеним ријечима, из Требиња готово свакодневно долазе иницијативе и пројекти.

Директор Хидроелектрана на Требишњици, Гордан Мишељић, изјавио је да ће олимпијски базен бити завршен прије рока.

"Имали смо планове да се заврши и раније, али као и свака велика инвестиција увијек постоје оправдани разлози и потешкоће. Надамо се да ћемо до зимске сезоне имати затворен олимпијски базен", додао је он.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је ХЕТ добио сагласност Владе Српске да инвестира девет милиона КМ у овај објекат.

Петровић је навео да ће сада постојати могућност такмичења спортиста у зимским условима, те да локални пливачки и ватерполо клуб неће морати да одлазе да тренирају у Дубровних и Херцег Нови.

Према његовим ријечима, сва дјеца из Херцеговине имаће могућност да уче пливати и у зимским условима, а моћи ће се организовати и европска и свјетска такмичења.

Он је нагласио да је ово највећа послијератна инвестиција ХЕТ-а у Херцеговини.

Петровић је захвалио ХЕТ-у, Електропривреди и Влади Српске, који су препознали важност овог пројекта.

Он је додао да је објекат замишљен као самоодржив, да ће више од 200 соларних панела загријавати воду, биће изграђен мини мотел, теретана од 300 метара квадратних, спа центар од 250 метара квадратних, шест продавница, просторије за судије и такмичаре, те трибине за 500 гледалаца.

Петровић је навео да ХЕТ ради затворени базен, а да ће град преузети изградњу осталих садржаја, којима ће путем установе "Базени Требиње" и газдовати објектом.

Истакао је да највећа захвалност за изградњу објекта припада Влади Српске, која је 80 одсто власник ХЕТ-а, који се никада неће продати.

"Ово је систем Републике Српске, овај објекат је објекат Требиња и Републике Српске и тако ће бити и убудуће", додао је он.

Петровић је навео да ће цијела инвестиција износити више од 13,5 милиона КМ.

Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а, разговарала је и са представницима странака владајуће већине у Требињу.

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу

Премијерка Цвијановић у Требињу