latinica  ћирилица
15/08/2018 |  11:15 | Аутор: СРНА

Вулин: Од промјена на Балкану никоме неће бити ништа

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да став њемачког канцелара Ангеле Меркел да је против помјерања граница на Балкану, није ништа ново, јер је Њемачка заговорник једнострано проглашене независности Косова, те оцијенио да од промјена на Балкану никоме неће бити ништа.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Према његовим ријечима, када се дијели земља на којој живе Срби, то је у реду, а ако Срби имају другачији поглед на то, онда се каже да ће то изазвати промјене на Балкану.

Вулин је за ТВ "Пинк" рекао да до 2012. године није било ни говора о Косову и Метохији, јер се сматрало да је то ријешено питање, односно сматрано је независном државом, али да се данас ситуација промијенила, захваљујући труду предсједника Србије Александра Вучића.

Вулин је поновио да је и он за разграничење, јер сматра да свако од политичара у власти треба да преузме дио одговорности, те додао да је рјешење за Косово и Метохију далеко, да су шансе мале, али да се руководство Србије бори.

"Меркелова је рекла исто оно што неки мисле - сачувајте независно Косово, нема шта да се дира у независно Косово. Сви који су за независно Косово сматрају да је опозиција /у Србији/ у праву. Када опозиција каже да је за целовито Косово, добиће аплауз у Приштини, а и у Берлину", рекао је Вулин.

Он је навео да они који кажу да неће подјелу Косова по етничким критеријумима, ништа нису говорили када је протјеривано 250.000 Срба са Космета.

"Мој посао је да штитим Србе где год били, а не да размишљам да ли ће доћи до ове или оне промене. Зашто о тим променама нису размишљали када су нас бомбардовали? Тада им није било битно", рекао је Вулин.

Када је ријеч о наводима да је прије неколико дана код војног полигона у Никинцима, у општини Рума, шетао припадник албанске тајне службе "ШИК", Вулин каже да је постојао велики број покушаја упада у војни простор, али да никада није било снажније синергије свих домаћих служби на заштити и одбрани, тако да је сваки упад спријечен.

"Нека покушавају, на нама је да заштитимо наш простор", рекао је Вулин.

Говорећи о протеклој посјети Русији и Бјелорусији, Вулин је рекао да су од Бјелорусије за Србију обезбијеђена четири авиона "миг-29", на чијем ремонтовању се ради, те додао да је у Русији разговарао о набавци четири хеликоптера "ми-35" и још три хеликоптера "ми-17".

"То су они које називају `летећи тенкови`, `ђавоље кочије`, изузетни су и промениће слику наше војске. Све иде по плану и како је договорено", каже Вулин.