latinica  ћирилица
15/08/2018 |  13:13 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Подршка градоначелника са Космета предсједнику Србије

Градоначелници 10 општина на Косову и Метохији са већинским српским становништвом упутили су у име српског народа из покрајине писмо предсједнику Србије Александру Вучићу у коме пружају пуну подршку политици коју води.
Косовска Митровица - Фото: Getty Images
Косовска МитровицаФото: Getty Images

"У име српског народа на Косову и Метохији, који у Вашој политици види једину наду свог опстанка на вековним огњиштима, молимо Вас да не одустајете од борбе за праведно, компромисно и одрживо решење, које ће значити бољу будућност не само Срба на Косову и Метохији већ и целокупног српског народа, наводи се у писму градоначелнка.

Они су истакли да писмо упућују апсолутно свјесни да разум мора превладати емоције, а да су стопе њихове дјеце једнако вриједне као стопе предака.

"Поштовани председниче, иако сте тога више него свесни, подсећамо Вас да ако сада одустанете од борбе која за нас значи живот на Косову и Метохији, то ће бити највећи историјски пораз нашег народа у новијој историји Србије, а уједно и највећа победа наших непријатеља и њихових домаћих полтрона", навели су градоначелници.

Они су истакли да борба Вучића Србима улива вјеру, послије много година, да нису сами, те да Срби на сјеверу нису узалуд бранили сваки педаљ од најезде екстремиста, а да Срби на југу нису узалуд храбро опстали на овим просторима.

"Овим писмом желимо да Вам поручимо, да смо свесни бремена које носите, и да неретко из немогуће ситуације покушавате да извучете највише, зато Вас уверавамо да ћемо свако решење до којег дођете, а које би значило више права за Србе, безбедније окружење за грађане и очување наших светиња и које би омогућило бољи економски положај нашег народа, ми подржати, па било то разграничење, корекција или нешто треће", навели су градоначелници.

Они су позвали предсједника Вучића да не одустаје у мисији спасавања сјевера Косова и Метохије и свега што се спасити може из канџи Приштине.

Градоначелници моле предсједника да се избори да се послије много година цјелокупни српски народ не осјећа пониженим, како би напокон почео да слави мир и будућност, а не поразе.

"Жељно очекујући Ваш најављени долазак, Срби на Космету ће остати верни својој држави, без обзира на сва искушења у којима се налазимо, јер Ви сте наша нада да ће Србија бити овде и са нама, поручили су градоначелници Зубиног Потока, Сјеверне Косовске Митровице, Лепосавића, Звечана, Новог Брда, Грачанице, Штрпца, Партеша, Клокота и Ранилуга.