latinica  ћирилица
15/08/2018 |  15:56 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Мирјанић у Теслићу: Обезбиједити довољне количине сировина

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић посјетио је данас у Теслићу предузећа Дестилације и Нове Борје. Мирјанић је обишао и Шумско газдинство Борја, за које каже да има простора за унапређење пословања.

За производњу резаног фурнира Новој Борји из Теслића потребне су веће количине квалитетне сировине. За сада, сировину добијају само из теслићког шумског газдинства, што није довољно.

- Један од наших основних захтјева био је да нам се омогуће испоруке из других шумских газдинстава - рекао је Стојко Петковић, директор овог предузећа.

За неколико дана биће тачно утврђено колико сировине ће добити Нова Борја, а биће направљен план и за идућу годину због стабилности пословања.

Дестилација има уговор са 16 шумских газдинстава Шума Српске за испоруку 96.000 кубика сировине. Уговор је за осам мјесеци реализован 43 одсто, што није довољно.

- Дао сам задатак јавном предузећу Шуме и ресору шумарства у Министарству да до данашњег дана направе скицу могућности снабдијевања ових капацитета довољним сировинама, а у оквиру тога да се разговора о нивелисању цијене сировине која се испоручује Дестилацију - рекао је Мирјанић.

Ристо Марић, генерални директор Шума Српске, навео је да би до краја године требало појачати активности на снабдијевању сировинама ова два предузећа, имајући у виду да је Дестилација стратешки купац.

Мирјанић и Марић посјетили су и теслићко Шумско газдинство Борја како би анализирали резултате и реализацију уговора о снабдијевању купаца сировином. Ово газдинство пратили су лоши временски услови за рад, што је утицало на динамику реализације уговора, али су и поред тога остварили добит.

- Финансијски план за првих шест мјесеци је остварен и бруто добит износи 432.000 КМ. Уколико се настави у оваквом темпу и уколико нам временски услови дозволе, очекујемо да ћемо годину завршити са добити између 800.000 и милион КМ - истиче Мишо Стојановић, директор ШГ Борја.

Ресорни министар је рекао да је потребно повећати улагања у осавремењивање производње.

- У том смислу ће бити предузете мјере и од стране самог Шумског газдинства, али и јавног преузећа. Не само у овом газдинству, већ у цјенили - рекао је Мирјанић.

Шумско газдинство Борја у Теслићу има за сад највећу количину испоруке дрвних сортимената у Шумама Српске, подсјећа Мирјанић.