latinica  ћирилица
15/08/2018 |  17:57 | Аутор: СРНА

Министарство спољне трговине БиХ за службена возила потрошило више од 60.000 КМ

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ потрошило је 62.850 КМ за употребу службених возила у прошлој години, наводи се у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ.
Сарајево - Парламент БиХ - Фото: РТРС
Сарајево - Парламент БиХФото: РТРС

Ријеч је о издацима за гориво и моторно уље /35.173 КМ/, материјал и услуге за одржавање возила /10.284 КМ/, набавку ауто-гума /6.043 КМ/, регистрацију моторних возила /2.218 КМ/, осигурање возила /6.181 КМ/ и услуге прања возила /2.951 КМ/.

У Министарству спољне трговине и економских односа службеним возилом 24 часа дневно располажу министар, замјеник министра и секретар Министарства, а ревизори су констатовали да Министарство није интерним актом прописало право располагања возилима 24 часа дневно.

Интерне евиденције о трошковима употребе возила Министарства нису ажурне, поуздане и сврсисходне - код појединих налога за употребу возила не попуњавају се све рубрике, недостаје потпис возача, број пређених километара, вријеме поласка и доласка, не постоји контрола евиденције о набави и замјени ауто гума, наводи се у ревизорском извјештају.

Ревизори упозоравају да непоуздане и неажурне евиденције о трошковима употребе службених возила повећавају ризик од неконтролисане и ненамјенске потрошње средстава одобрених за ову намјену, због чега су препоручили Министарству да је дужно интерним актом утврдити носиоце права располагања возилима 24 часа дневно, уз одговарајућа образложења давања оваквог права.

Ревизијом пословања Министарства спољне трговине и економских односа БиХ утврђено је да су накнаде за продужени рад на крају прошле године исказане у нето износу од 12.754 КМ.

Накнада је исплаћивана на основу рјешења министра о одобравању исплате по основу прековременог рада и евиденције остварених прековремених сати.

Увидом у интерни преглед остварених прековремених сати у 2017. години уочено је да запослени остварују накнаду за прековремене сате сваки мјесец, с тим да је у појединим случајевима број остварених прековремених сати износио више од 40 сати мјесечно.

Министарство није користило могућност кориштења слободних дана умјесто исплате накнаде за продужени рад, у складу са одлуком Савјета министара о начину и поступку остваривања права на накнаду за прековремени рад, рад у нерадне дане, ноћни рад и рад у дане државних празника у институцијама БиХ, због чега ревизори сугеришу да би то требало да се уради када то услови и околности дозвољавају, а да се умјесто исплате накнаде за продужени рад, размотри могућност прерасподјеле радног времена у складу са Одлуком Савјета министара.

Канцеларија за ревизију институција БиХ уочила је анализом пословања овог министарства у прошлој години одређене слабости у систему интерних контрола, поступцима јавних набавки, као и употреби службених возила.

"Поступцима ревизије уочили смо слабости система интерних контрола у процесу праћења извршења буџета и извјештавања о буџету које се односе на недовољну контролу над реализацијом уговора о дјелу. Као посљедица тога, дошло је до прекорачења ове буџетске позиције за 40 одсто у односу на одобрена средства у буџету и поред тога што је у децембру преструктурисањем расхода увећана позиција уговора о дјелу", наводи се у ревизорском извјештају.

Додаје се да су у процесу покретања поступка јавне набавке из капиталних средстава уочене слабости приликом одређивања процијењене вриједности набавке.

Препорука ревизора је да Министарство треба да предузме активности како би се отклониле слабости система интерних контрола које су уочене у процесу планирања буџета и одређивања процијењене вриједности набавке.

Министарству спољне трговине и економских односа препоручено је да треба да настави започете активности на документовању и реализацији процеса финансијског управљања и контроле и да обезбиједи континуирано праћење система у сврху процјењивања његовог одговарајућег функционисања и осигурања његовог благовременог ажурирања.