latinica  ћирилица
15/08/2018 |  22:22 | Аутор: Guardian

Гардијан: Хрватска полиција млати и пљачка избјеглице

Британски лист Гардијан објавио је велики текст под насловом "Избјеглице из Босне туче и пљачка хрватска полиција".
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Репортажа Гардијановог новинара из Велике Кладуше описује свједочења миграната који су му испричали узнемирујућа искуства с хрватском полицијом.

"Сретници су побјегли с разбијеним мобилним телефоном. Они мање сретни кажу да су их тукли штаповима, мучили и нападали са псима. Многи наводе како су им украдене велике количине новца." Овим реченицама почиње текст у којем  Гардијан описује бројне изјаве миграната из Велике Кладуше и Бихаћа. Кажу како су након преласка границе били подвргнути насиљу од стране хрватске полиције. Додаје како већина жена каже да нису били жртве насиља, али су свједочиле нападима на мушкарце. Неке од њих су испричале како су их тукли и тјерали да се скидају како би их претражили.

Новинар наводи да су бројни мигранти свједочили о ситуацијама када им је полиција разбила телефоне, одузела новац и тјерала их назад у БиХ.

Каролина Аугустова, волонтерка хуманитарне организације "No name kitchen" у Великој Кладуши, већ два мјесеца скупља свједочанства миграната које је хрватска полиција депортовала назад у БиХ. Она наводи да су мигранти били покрадени и да их је њих 60 до 70 одсто пријавило полицијско насиље.

У тексту Гардијана објављена су свједочанства неколико избјеглица и миграната са којима је новинар разговарао.

Рахим (38) из Авганистана:" У свакој земљи у којој смо били имали смо проблема с полицијом, али никад као с хрватском полицијом. Не смета ми у којој ћемо држави завршити. Кћерка ми је болесна, само желим да је одведем код добрих љекара. Немамо новца, па не можемо платити кријумчарима. Само ходамо, ходамо, ходамо, увијек по ноћи. Задњи пут били смо пет дана у шуми, али нас је на крају зауставила полиција. Узели су ми 180 евра и послали нас назад. Тог пута ме нису тукли. Пребили су ме двапут, од пет покушаја преласка."

Азам (39) из Авганистана: "Престао сам да бројим колико сам пута играо ову игру. Тукли су ме и пљачкали пред мојом дјецом. Образовани смо људи, а хрватска полиција нас третира као стоку. Кћерка ми има 11 година, а ово није мјесто за дијете. Мушкарац сам и не бих требао плакати, али срце ми је сломљено. Да немам дјеце, одавно бих се убио, ово је превише."

Леила (45) из Ирана: "Покушала сам ући у Хрватску пет или шест пута, али су ме уловили сваки пут. Једном су ми лагали и рекли да могу остати 21 дан ако потпишем неке папире у полицијској станици. Потписала сам их. Фотографисали су ме, одвезли натраг на границу и пустили. Украли су ми задњих 150 евра и мобилни телефон. Платила сам хиљаде евра и путујем двије године. Имам двије кћерке овдје и не знам што да радим."