latinica  ћирилица
16/08/2018 |  12:34 ⇒ 20:32 | Аутор: Независне

Вехабија крио велику количину наоружања, чак и оптичке нишане

Енвер Лилић (41), који је раније повезиван с вехабијским покретом, као и Хилмо Хоџић (45), обојица из Хан Пијеска, ухапшени су у акцији "Нишан", током које је полиција пронашла велику количину пушака и осталог наоружања, укључујући и - оптичке нишане, незванично сазнају Независне.
Арсенал оружја (Архив) - Фото: nezavisne novine
Арсенал оружја (Архив)Фото: nezavisne novine

Из Полицијске управе Источно Сарајево потврђено да су у тој акцији, у којој су учествовали и припадници Управе за борбу против тероризма и екстремизма Министарства унутрашњих послова Републике Српске, пронашли оружје и муницију.

"У питању су активности на спречавању нелегалног посједовања и промета оружја и минско-експлозивних средстава", прецизирали су јуче у саопштењу из Полицијске управе Источно Сарајево.

Полицајци су јуче, током претреса куће, помоћних објеката и возила које користи овај двојац пронашли и привремено одузели већу количину оружја, дијелова оружја и муниције различитог калибра.

"Полицајци су ухапсили два лица и у току је рад на документовању предмета", саопштено је из полиције.

Незавсине незванично сазнају да су нађене аутоматске и полуаутоматске пушке, раденици, али и малокалибарске и ловачке пушке и остала опрема. Провјерава се да ли је оружје било намијењено за шверц или за друге сврхе.

"С обзиром на то да је Лилић хапшен раније и повезиван с тероризмом и селефијама, истрага је јако темељна. На неколико битних питања треба пронаћи одговоре", појашњава саговорник "Независних".

Лилић је безбједносним агенцијама у БиХ познат одраније. Против њега и још 11 радикалних исламиста из БиХ је Суд БиХ прије неколико година потврдио оптужницу због ратовања на подручју Сирије и Ирака те подршке терористичкој организацији Исламска држава.

Из полиције је јуче саопштено да ће против ухапшеног двојца бити поднесен извјештај за илегалну производњу и продају оружја.